Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Spraakmakend kunsttalent: SBK Sprouts Young Talents 2023

05/10/2023 - 15/10/2023 @ SBK Amsterdam KNSM

Op 5 oktober 2023 opent wethouder Touria Meliani de 9e editie van SBK Sprouts Young Talents, een unieke en groots opgezette overzichtsexpositie met werken van de meest veelbelovende afstudeerders van Nederlandse kunstacademies. SBK Kunstuitleen & Galerie heeft 24 'best graduates' geselecteerd uit honderden afstudeerders van de 11 meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies. Voor het publiek is dit dé kans om onder één dak en in één expositie nieuwe talenten te ontdekken. Tegelijkertijd met Sprouts vindt de expositie LINK plaats met werk van 3 gerenommeerde kunstenaars.

BESTEL NU JE (GRATIS) TICKETS VIA EVENTBRITE.


Kunstenaars SBK Sprouts 2023:
Astrid Felicia Ardagh, Eve Boontje, Faria van Creij-Callender, Daisy Evers, Lena Folkers, Layla Gijsen, Juliette Hengst, Kanna Hakama, Hannah Kiefmann, Yana Khazanovich, Maria Marta, Flora Madu, Andrei Nitu, Emma Pluijgers, Isa Roelink, Ro Smit, Bas Schippers, Anna Sieberns (artiestennaam Shushu), Jet Siemons, Sam Tromp, Lara van der Beek, Birgitta Karen Sveinsdóttir, Sam Werkhoven en Vincent Zanni.

Lees het beeldverslag in de BK-informatie

Bekijk hier het filmpje van SBK Sprouts Young Talents 2023


Audio’s

Het is een vaak gehoorde uitspraak dat ware kunst geen uitleg behoeft. Dat elke toeschouwer zijn eigen unieke betekenis moet ontlenen aan wat zich voor hem ontvouwt. Toch is het fascinerend om te ervaren dat wanneer je het verhaal achter een kunstwerk leert kennen, vooral wanneer dit verhaal uit de mond van de kunstenaar zelf komt, dit een diepere dimensie toevoegt aan je perceptie. Het is alsof je een verborgen wereld binnentreedt, en dit verrijkt je waardering voor het werk nog verder. Hoor hier de verhalen van de kunstenaars zelf. 

Thema’s 2023

De focus van veel kunstenaars ligt dit jaar op het onderzoeken en analyseren van hun persoonlijke geschiedenis, met aandacht voor hun ouders, grootouders en land van herkomst.

Ook de zoektocht naar en het creëren van veiligheid en beschutting is een terugkerend thema, soms uitgedrukt in bouwsels en tenten die lijken bedoeld om de chaotische buitenwereld buiten te sluiten. Het gevoel van onveiligheid lijkt voort te komen uit zorgen over de dreigende buitenwereld, milieuvervuiling, klimaatverandering en technologie. De kunstenaars benaderen deze grote thema’s vanuit een onderzoekende, wetenschappelijke of activistische invalshoek. Ook is dit jaar weer veel aandacht voor lhbtq+-rechten, genderidentiteit, feminisme en neurodiversiteit.

Opvallend is tot slot het grote aantal schilders, die bovendien nadrukkelijk figuratief en ambachtelijk werken.

Kunstprijzen

Tijdens SBK Sprouts Young Talents kunnen de kunstenaars twee kunstprijzen winnen: de SBK Sprouts Young Talent Award en de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs. De SBK Sprouts Young Talent Award wordt toegekend aan een pas afgestudeerde kunstenaar met een originele en onderzoekende blik op de wereld, die dit op een duidelijke en toegankelijke manier weet te communiceren. De jury van dit jaar bestaat uit Ine van der Horn (curator en kunstenaar) en Emiel van der Pol (directeur This Art Fair). De winnaar van de Sprouts Award 2023 is Sam Tromp (HKU).

Daarnaast is er de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs, waarbij de winnaar de mogelijkheid krijgt om tentoon te stellen in een van de SBK-galerieën. Deze prijs biedt naast de expositie ook publiciteit en de aankoop van het werk. Sprouts Young Talents is een unieke kans voor jonge kunstenaars om erkenning te krijgen en hun artistieke carrière een vliegende start te geven. De winnaar van de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs 2023 is Isa Roelink.
Lees meer.

prijsuitreiking_Isa_RoelinkPrijsuitreiking Sam Tromp
Isa Roelink (KABK) en Sam Tromp (HKU)


Martine van Lubeek, winnaar SBK Sprouts Young Talent Award 2022

In 2022 won Martine van Lubeek de SBK Sprouts Young Talent Award. De jury bestaande uit Neil Fortune (kunstenaar) en Annemarie de Wildt (historicus en curator Amsterdam Museum) koos unaniem voor haar als winnaar van de prijs. Op 17 september opent daarom bij SBK Galerie 1 de expositie ‘We Am Become Dirt’, die ook tijdens Sprouts te zien zal zijn. Lees meer over Martine van Lubeek

Expositie LINK: connectie tussen generaties kunstenaars

Tegelijkertijd met Sprouts vindt de expositie LINK plaats met werk van de kunstenaars Nynke Deinema, Harry van der Woud en Chantal van Lieshout, die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend. Met de expositie LINK wordt een connectie gemaakt tussen het werk van kunstenaars die hun eigen koers al hebben bepaald met de net-afgestudeerde Sprouts. Voor de afstudeerders een brug naar de buitenwereld en een krachtmeting; voor de gerenommeerde kunstenaars een inspirerende ontmoeting met de jonge lichting. In het kader Sprouts heeft SBK een samenwerking met Arti et Amicitiae: alle LINK kunstenaars zijn geselecteerd uit het ledenbestand van de vereniging en in 2024 krijgen alle Sprouts de kans om hun werk in Arti te presenteren en ontvangen zij een gratis jaarlidmaatschap.

Ontdek Sprouts met onze rondleidingen

Tijdens Sprouts Young Talents zal Judith Eijkelboom, een student Kunsteducatie aan de HKU, een reeks boeiende rondleidingen verzorgen. Als je graag een dieper inzicht wilt krijgen en meer wilt weten over de onderliggende concepten en technieken van deze jonge kunstenaars, nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan onze rondleidingen op donderdag 12 of vrijdag 13 oktober. De rondleiding van donderdag begint om 13:30 uur, de rondleiding van vrijdag om 14:00 uur.

Schrijf je in en laat je inspireren door de kunstwerken van de Sprouts 2023! Om je aan te melden of voor meer informatie, stuur een e-mail naar amsterdamknsm@sbk.nl.


SBK Sprouts Young Talents 2023

Looptijd: 5 oktober – 15 oktober 2023
Opening: 5 oktober om 19:00 – 21.00 uur
Locatie: SBK Kunstuitleen & Galerie KNSM en Loods6
Adres: KNSM-Laan 307-309, Amsterdam
Openingstijden:  dinsdag t/m zondag 11.00 – 18.00 uur

INGANG tijdens de opening van Sprouts:
Loods6
KNSM-laan 289
1019 LB Amsterdam

Persbericht SBK Sprouts Young Talents 2023

Bekijk de catalogus hier.

 

SBK Sprouts Young Talents wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van het AFK, Prins Bernhard Cultuurfonds en Loods6:

Loods6

Bekijk het filmpje van Sprouts 2022
Bekijk de kunstenaars van Sprouts 2022

Astrid Felicia Ardagh
Faria van Creij-Callender
Isa Roelink
Jet Siemons
Juliette Hengst
Andrei Nitu
Ro Smit
Birgitta Sveinsdottir
Bas Schippers
Daisy Evers
Emma Pluijgers
Eve Boontje
Flora Madu
Hannah Kiefmann
Kanna Hakama
Lara van der Beek
Layla Gijsen
Lena Folkers
Maria Marta
Sam Tromp
Sam Werkhoven
Vincent Zanni
Yana Khazanovich
Martine van Lubeek - Winnaar SBK Sprouts Young Talents Award 2022
Harry van der Woud
Nynke Deinema
Chantal van Lieshout
Anna Sieberns (artiestennaam Shushu)