Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

SBK Sprouts Young Talents 2018

15/11/2018 - 26/11/2018 @ Loods 6 Amsterdam

Van 15 t/m 25 november vindt in Loods 6 Amsterdam de vijfde editie plaats van de jaarlijkse overzichtsexpositie SBK Sprouts Young Talents, met nieuw werk van 46 jonge talenten, waarvan 34 van de beste afstudeerders van de Nederlandse kunstacademies 2018.

Met dit podium wil SBK jonge kunstenaars een springplank bieden en de eerste stappen in hun kunstenaarspraktijk vergemakkelijken, door hen onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Voor het publiek een geweldige kans om in één expositie de selectie door de curators van SBK, de beste talenten uit honderden ‘graduates’ van de 11 meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien.

Zie de catalogus.

Deelnemende kunstenaars Sprouts 2018
Søren Koni Andersen, Quentley Barbara, Maja Bolier, Marwan Bassiouni, Milena Anna Bouma, Koos Buster, Lex Chen, Lois Cohen, Roos van Dijk, Ersin Eken, Roman Ermolaev, Hrafnkell Guðmundsson, Tamar van Haastrecht, Goya Heeren, Marina Heuvelman, Willem Holtrop, Miyuki Inoue, Yara de Kok, Britte Koolen, Eva Kreuger, Willemijn Louws, Jildau Nijboer, David Noro, Romee van Oers, Liesbeth Piena, Katri Paunu, Perrine Philomeen, Andriana Plagketi, Lana Prins, Judith Roux, Joana Schneider, Debbie Schoone, Nikki Selser, Manju Sharma, Emma Smids, Joran van Soest, Jef Stapel, Jan Steenman, Emilio Timp, Huub Vlemmings, Liza van Vliet, Timothy Voges, Mirjam Vreeswijk, Jur de Vries, Jorrit van de Waal, Amanda van Wijk.

Randprogrammering
Zoals elk jaar heeft Sprouts heeft een uitgebreide randprogrammering voor zowel de deelnemende kunstenaars als het publiek, in de vorm van een speeddate event met professionals uit de kunstwereld, een art crit, dagelijkse rondleidingen en een event i.s.m. de Young Collectors Circle.

Jong talent in kunsthistorische context
Het werk van de ‘graduates’ wordt gepresenteerd in samenhang met (kern)stukken uit de rijke SBK-collectie, die in meer dan 60 jaar is opgebouwd. Door het werk van jong talent naast stukken uit de SBK-collectie te plaatsen, ontstaan intrigerende overeenkomsten.

Hoe uiteenlopend de presentaties van de jonge kunstenaars ook zijn, wat betreft thema-, materiaal-, compositie- en kleurkeuze, ze passen in een traditie –of ze nu een tegenreactie op zijn of een verwijzing naar werk van voorgaande aanstormende talenten.

Deelexpositie Sporen
Naast de nieuwe afstudeerders is tijdens Sprouts ook altijd aandacht voor ‘Sprouts-alumni’, kunstenaars die aan een eerdere editie van Sprouts deelnamen. Dit jaar zijn oud-deelnemers gevraagd nieuw werk te maken met door SBK ter beschikking gestelde kunstwerken uit de ‘vergeten collectie’; om de kunstwerken op hun eigen manier toe te eigenen en deze te vertalen in hun eigen beeldtaal. De kunstwerken krijgen zo een tweede leven als ‘collage-element’. Tijdens Sprouts worden ze gepresenteerd in combinatie met recent eigen werk. Met ‘Sporen’ wil SBK een verbinding maken met de eigen collectie.

Kunstprijzen
Tijdens Sprouts worden twee kunstprijzen uitgereikt: de SBK Sprouts Young Talent Award  en de SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs

SBK Sprouts Young Talent Award
De SBK Sprouts Award wordt uitgereikt aan een in 2018 afgestudeerde kunstenaar die volgens de jury het meest voldoet aan de hierboven gestelde criteria. De winnaar wordt bepaald door het artistieke team van SBK en een externe jury die dit jaar bestaat uit Alex de Vries (zelfstandig auteur, curator en uitgever, oprichter Metropolis M) en Lieneke Hulshof (hoofdredacteur Mister Motley). In 2017 waren dat Véronique Baar (QKunst) en Niels Post (kunstenaars en oprichter Trendbeheer). De motivering voor het instellen van deze nieuwe prijs, is dat er in Nederland geen landelijke kunstprijs (meer) bestaat voor net startende, net afgestudeerde kunstenaars.

SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs
De doelstelling van de SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs is het stimuleren van jonge kunstenaars. Dit wordt gerealiseerd door middel van het toekennen van de jaarlijkse SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs door de Stichting Otto Hetterscheid i.s.m. SBK. De prijs bestaat uit een expositie in een van de galeries van SBK, publiciteit en aankoop van werk. In de expositie zal het werk van de winnaar worden getoond samen met werk van de kunstenaar Otto Hetterscheid.

Locatie
Loods 6 – ingang vestiging SBK KNSM
KNSM-laan 307-309
Amsterdam

Wij danken het Prins Bernard Cultuurfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) die Sprouts Young Talents 2018 mede mogelijk hebben gemaakt!

Marwan Bassiouni
Lois & Indiana Roma Voss
Tamar van Haastrecht
Katri Paunu
Willemijn Louws
David Noro
Marina Heuvelman
Roos van Dijk
Britte Koolen