Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

SBK Sprouts Young Talents 2019

13/10/2019 - 27/10/2019 @ Loods 6 Amsterdam

Van 13 t/m 27 oktober 2019 organiseert Stichting Beeldend Kunst (SBK Kunstuitleen & Galerie) voor het zesde jaar op een rij SBK Sprouts Young Talents in Loods 6 Amsterdam, een unieke en groots opgezette overzichtsexpositie met werk van de beste afgestudeerden van de Nederlandse kunstacademies van dit jaar.  

‘Best Young Art graduates’ van NL kunstacademies onder één dak

Met dit podium wil SBK jonge kunstenaars een springplank bieden door hen onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

SBK viert in 2020 haar 65-jarig bestaan en heeft in al die jaren jonge talenteerde kunstenaars een springplank en podium geboden om hun werk te tonen en hen te ondersteunen bij de eerste stappen van hun carriere. Hieruit is het event SBK Sprouts Young Talents ontstaan dat elk jaar omvangijker wordt en door meer bezoekers bezocht. Voor het kunstminnende publiek is dit een mooie kans om in één expositie en onder één dak de beste talenten uit honderden ‘graduates’ van de 11 meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien.

Intimiteit, affectie en natuurprocessen
Intimiteit en seksualiteit is dit jaar door veel graduates als thema gekozen.
De foto’s van Karlijn Beurden confronteren het publiek op provocerende wijze met het naakte voluptueuze vrouwelijke lichaam, intiem en van dichtbij gefotografeerd. ‘Misfit’, zo voelt Alex Avgud zich als homo. Zijn foto’s vormen een beklag tegen de onderdrukking van zijn seksuele geaardheid. Ook hij trekt de bezoeker er bij de haren bij en zoemt in op delen van het
lichaam.
Eloïse Dieutegard en Suzette Bousema nemen beiden natuurprocessen en klimaatveranderingen op eigen wijze onder de loep. Respectievelijk sculpturen in limestone en fotografie van luchtbelletjes in ijskernen geven het publiek inzicht in de veranderende structuren van deze natuurlijke materialen.

Deelnemende kunstenaars 2019
In Sprouts is werk van 31 kunsttalenten te zien die vanuit verschillende disciplines werken. Er zijn (licht)installaties, (wand)sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie, site-specific werken en beelden te zien in uiteenlopende technieken, stijlen en thema’s.

De deelnemers van dit jaar zijn Alex Avgud, Caroline Bach, Jorge Luis Barragán Castaño, Karlijn van Beurden, Zahar Bondar, Suzette Bousema, Henry Byrne, Hiu Ching Chan (Tiffany), Myrto Christou, Laura van Daalen, Tibor Dieters, Eloïse Dieutegard, Maarten Fijan, Zara Glaser, Kim Gromoll, Lisette van Hoogenhuyze, Stella Hyunji Kim, Katarina Juričić, Pjotr van Leeuwen, Ilse Martens, Su Melo, Pleun Moons, Sørenn Nellemann, Ana Oosting, Aliaksandra Puhachova, Thom van Rijckevorsel, Robin Speijer, Tom van Veen, Roos Vogels, Iriée Zamblé en Marius van Zandwijk.

Side expositie LINK: connectie tussen generaties kunstenaars
Naast de 31 ‘Sprouts’ tonen 8 gerenommeerde kunstenaars, Ronald Berning, Marieke Bolhuis, Henriëtte van ’t Hoog, Erik Odijk, Helma Pantus, Marianne Roodenburg, Maria Schilder en Mirjam de Zeeuw – allen leden van Arti et Amicitiae en met kunstwerken vertegenwoordigd in de SBK-collectie – recent werk in de side expositie LINK. Hiermee laat SBK een connectie zien met hun werk en dat van de net afgestudeerde Sprouts kunstenaars. Door het tonen van ‘ouder’ werk kan de bezoeker het werk van een jonge lichting kunstenaars beter duiden.

Kunstprijzen
SBK kent tijdens de opening van de expositie weer twee kunstprijzen toe:
de SBK Sprouts Young Talent Award. En in samenwerking met de Stichting Otto Hetterscheid de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs.
De winnaar van de SBK Sprouts Award wordt bepaald door een externe jury, dit jaar bestaande uit Laurie Cluitmans (conservator Hedendaagse Kunst Centraal Museum Utrecht) en Reyn van der Lugt (voormalig museumdirecteur, kunstverzamelaar en curator).

Meer dan alleen een podium
Een van de manieren waarmee SBK de jonge kunstenaars professionele ondersteuning biedt, is het organiseren van een speeddate. Gerenommeerde kunstenaars, galeriehouders, curatoren en andere professionals uit de kunstwereld hebben zich beschikbaar gesteld om korte vraaggesprekken met de kunstenaars aan te gaan.
Ook na de expositie blijft SBK de ‘graduates’ volgen en zet zich in om de jonge kunstenaars te begeleiden, promoten, verkopen en aan opdrachten te helpen.

Bekijk de catalogus van 2019.

Bekijk een impressie van Sprouts 2019.

SBK Young Talent Award 2019: Iriée Zamblé en Tibor Dieters (met jury Reyn van der Lugt en Laurie Cluitmans)
SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs 2019: Stella Hyunji Kim.
Iriee Zamble
Su Melo
Tibor Dieters
Tom van Veen
Robin Speijer
Alex Avgud
Karlijn van Beurden
Ana Oosting
Soren Nellemann
Maarten Fijan
Thom van Rijckevorsel
Katharina Juricic
Henry Byrne
Suzette Bousema
Laura van Daalen
Aliaksandra Puhachova
Stella Kim
Kim Gromoll
Jorge Barragán Castaño