Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Martine van Lubeek, winnaar SBK Sprouts Young Talent Award 2022

17/09/2023 - 05/11/2023 @ SBK Amsterdam KNSM

Op 17 september opent de solo-expositie ‘We Am Become Dirt’ van Martine van Lubeek, de winnaar van de SBK Sprouts Young Talent Award 2022. De jury die dat jaar bestond uit Neil Fortune (kunstenaar) en Annemarie de Wildt (historicus en curator Amsterdam Museum) koos unaniem voor Martine van Lubeek als winnaar van Sprouts 2022.

In hun juryrapport schreven zij over het werk:

“Het water dat door het IJ stroomt, stroomde ooit door de Rijn en kwam hier via het Amsterdam-Rijnkanaal terecht. De rivier stroomt als Nederrijn door Arnhem waar Martine van Lubeek bij Artez afstudeerde met dit mooie project. Haar naam staat erbij, maar ze beschrijft haar werk als een collectief proces van samen luisteren om de meerstemmigheid van de rivier te ontrafelen.

Naast de schoonheid en de levenskracht van het rivierwater, is er ook door mens veroorzaakte verontreiniging, de chemische afvalstoffen, geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen. En goede kunst heeft soms ook een tegenstrijdigheid in zich. Die intens blauwe beelden die te zien zijn in haar project zijn vervaardigd met Cyanotype techniek, een van de vroegste vormen van analoge fotografie. Martine bewerkte grote vellen met chemicaliën, belichtte ze en dompelden ze in de Rijn om de chemicaliën weer weg te spoelen. En de Rijn werd zo in zekere zin mede auteur van deze installatie. Met heel veel plezier geef ik dus de SBK Young Talent Award aan Martine van Lubeek en ook een beetje aan de Rijn.”

Solo expositie ‘We Am Become Dirt’

Martine van Lubeek (1999) is artistiek onderzoeker, schrijver en facilitator van collectieve leerprocessen. Haar onderzoekspraktijk ligt in het gebied van kennisproductie. Met interesse in Deep Listening, antropologie, meer-dan-menselijke filosofieën en experimentele pedagogieën, ontwikkelt ze instrumenten/tools voor luisteren en faciliteert ze co-creatieve leerervaringen uit verlangen voor een solidaire, symbiotische toekomst. Door dit luisteren ontrafelt ze langzaamaan de verborgen polyfonie van de menselijke en meer-dan-menselijke wereld. Haar onderzoeken nemen de vorm aan van workshops, teksten en sculpturale elementen, zowel binnen als buiten de tentoonstellingsruimte. Wanneer ze bij elkaar worden geplaatst, functioneren deze experimenten als een relationeel archief dat blijft groeien door te denken-voelen met de aarde.

Afgelopen zomer organiseerde Van Lubeek een aantal bijeenkomsten om te speculeren over een mogelijk bryophytosceen: een geologisch tijdperk van mossen. Dit collectieve co-creatieve traject bestond uit somatische oefeningen, (deep) listening momenten, een borduurcirkel en intieme gesprekken over mossen en hun relaties onder het genot van verscheidene koppen mosthee. De tentoonstelling ‘We Am Become Dirt’ is een multi-zintuiglijk archief van de bevindingen over het bryophytosceen waarin de mosselijke aspecten van tijd, regeneratie, gemeenschap en aanraking centraal staan.

Feestelijke opening

De solo expositie ‘We Am Become Dirt’ van Martine van Lubeek is te zien van 17 september t/m 5 november. Op zondag 17 september wordt de expositie feestelijk geopend om 15:00 uur in aanwezigheid van de kunstenaar. Tijdens de expositie Sprouts Young Talents 2023 die van 5 t/m 15 oktober plaatsvindt, is het dus ook mogelijk het werk van Martine van Lubeek te bewonderen. De expositie vindt plaats in de galerie van SBK locatie KNSM.

Martine van Lubeek
Martine van Lubeek
Martine van Lubeek