Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Winnaars SBK Awards bekend!

06/10/2023

Donderdag 5 oktober vond de spetterende opening plaats van SBK Sprouts Young Talents 2023! SBK heeft tijdens de opening van de Sprouts expositie weer twee kunstprijzen uitgereikt: de SBK Sprouts Young Talent Award en, in samenwerking met de Stichting Otto Hetterscheid, de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs.

SBK Sprouts Young Talents Award 2023

Sam Tromp won de SBK Sprouts Young Talent Award 2023. De winnaar van de award werd bepaald door een externe jury die dit jaar bestond uit Ine van der Horn (curator en kunstenaar) en Emiel van der Pol (directeur This Art Fair). In hun juryrapport schreven zij over het werk:

“Als jury hebben wij gekozen voor een kunstenaar die scherpe keuzes maakt in de presentatie. De wijze waarop gespeeld wordt met hiërarchische structuren en conventies in de (schilder)kunst is overtuigend. Hoewel ieder doek een aantrekkelijk ding an sich is – met aandacht gemaakt en als entiteit niet slechts deel van een totaalinstallatie – gedragen ze zich in deze presentatie als acteurs op een podium. Door hun positionering verhouden ze zich tot elkaar, de ruimte en het publiek. Ze schieten achter de coulissen en staan dan weer vol in de schijnwerpers.

Daarbij lijkt de kunstenaar zich zeer bewust van de ongeschreven spelregels rondom kunstpresentaties en kunst kijken. Er worden psychologische spelletjes gespeeld met het publiek en het maakt de toeschouwer nieuwsgierig. Men voelt dat wat men ziet onder spanning staat en ieder moment kan veranderen. Wat is dat voor een doek waarvan ik nu enkel een randje zie? Stond er net niet een ander werk vooraan?

De jury hoopt dat de ontregelende modus operandi volgend jaar ook de typische werk- en presentatiewijze van het SBK onder de loep zal nemen.

Een veelbelovend schilder met een prettig, uitgekiend absurdisme in de presentatie.”

Sam Tromp prijs SBK met Ine van der Horn

Sam Tromp, winnaar SBK Sprouts Young Talent Award, met Ine van der Horn


Isa Roelink winnaar van de SBK-SOH prijs 2023

De SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs prijs werd dit jaar uitgereikt aan Isa Roelink (KABK). De SBK-SOH is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars om hen te ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling. De jaarlijkse prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een solotentoonstelling bij SBK.

De jury van de Otto Hetterscheid Stichting zei over haar werk:

“In een tijd waarin het vluchtige beeld domineert, vraagt het uitbundig kleurrijke en verhalende werk van Roelink juist om tijd en aandacht. Tijd om het allemaal in je op te nemen en te bewonderen, tijd om aan te raken, tijd om je erin te verdiepen, maar vooral ook veel tijd om gemaakt te worden. In haar werk komen mythen, sprookjes, oude meesters en verhalen tot leven door het gebruik van traditionele textieltechnieken in een hedendaagse vormgeving, uitgevoerd in diverse zachte textiele materialen. Het levert een krachtige eigen beeldtaal op waarin oude en nieuwe werelden zodanig met elkaar verbonden zijn, zodat ze een tijdloos geheel vormen. De eigenzinnigheid, veelzijdigheid en gedrevenheid van deze kunstenaar zien wij als een belangrijke bron voor verdere ontwikkeling.”

prijsuitreiking_Isa_Roelink
Isa Roelink, winnaar van de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs, met leden van de Stichting Otto Hetterscheid