Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

SBK Prijzen naar Wumen Ghua en Nona Mooij

10/10/2021

Tijdens de opening van de expositie SBK Sprouts Young Talents 2021 op 6 oktober in Loods 6, Amsterdam zijn de SBK-prijzen uitgereikt aan Wumen Ghua en Nona Mooij.

Juryleden Hanne Hagenaars (curator, conservator, tentoonstellingsmaker en schrijver) en Alexander Ramselaar (bedijfseconoom, financieel adviseur culturele sector) kozen dit jaar samen met het artistiek team van SBK, Wumen Ghua als winnaar van de SBK Young Talent Award 2021. Zie foto hierboven.

De SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs ging naar Nona Mooij. Deze laatste prijs, uitgereikt door de Stichting Otto Hetterscheid, is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars.

Alle twee de prijswinnaars verdienen hiermee een solo expositie bij één van de SBK-galeries. Ook koopt de Stichting Otto Hetterscheid een werk van Nona Mooij aan.

Juryleden Hanne Hagenaars en Alexander Ramselaar over Wumen Ghua:

‘Haar werk trok direct onze ogen en dat beeld bleef ons het meeste bij: werk waarvan je ook weet dat het zich de volgende ochtend weer op je netvlies projecteert, onderhuids kruipt.
De verf lijkt grof geschilderd op ruw canvas, het is ook ruw maar het komt tot leven: als je er voor staat zie je een prachtig bewegend landschap van witte vlakken en donkere stromen. In het midden een groene figuur die zweeft en toch stevig staat. We voelen dat in het schilderij de kunstenaar aanwezig is, het werk heeft een ziel. Ook de serie kleine werken is bijzonder, zowel in hun voorstelling als presentatie. Werken die zich niet helemaal prijsgeven en dat vermoedelijk nooit helemaal zullen doen.’

 

Het juryrapport van de Stichting Otto Hetterscheid over Nona Mooij:

‘Nona Mooij is een geboren en getogen Amsterdamse; voor haar kunstopleiding uitgeweken naar de HKU in Utrecht, bekend om zijn goede schilders. Nona schildert op klein formaat. Haar doekjes ademen warmte en intimiteit en zijn gebaseerd op vrolijke, bijzondere en persoonlijke momenten uit haar eigen leven. In elk werk zoekt ze een balans tussen de voorstelling en de wijze van schilderen. Ze laat details weg, abstraheert en laat veel ruimte aan de toeschouwer voor een eigen verkenning. De interpretatie van de toeschouwer vormt hierdoor een belangrijk element waardoor het werk nog dichterbij komt. Afwisselend ingetogen, expressief, abstract, sfeervol, raadselachtig en poëtisch. De Stichting Otto Hetterscheid karakteriseert haar werk als persoonlijk en heel eigen, maar met een grote universele zeggingskracht.’