< terug naar het overzicht
BredaPhoto - Songs from the Heart
11-09-2014 / 26-10-2014

Taichi Gondaira (JP) en Tessa van Thielen (BE)

SBK is trotse deelnemer van BredaPhoto international photo festival. Samen met 11 andere locaties in de stad, biedt BredaPhoto een gevarieerd programma, ditmaal rond het thema 'Nieuwe Romantiek': de Romantiek van de 21e eeuw. Want hoewel de romantische idealen van authenticiteit, oprechtheid en uniciteit al meer dan twee eeuwen oud zijn, zijn deze idealen vandaag de dag weer springlevend. Tijdens het festival verkennen de geselecteerde fotografen het spanningsveld rond de Romantiek als kunststroming, als lifestyle en als scheldwoord.    

Tijdens BredaPhoto zijn er bij SBK Breda verschillende werken te zien van de Japanner Taichi Gondaira en een video van Tessa van Thielen uit België.

Mattijs van den Bosch - Zonder titel 2000 - CS5002 - Acryl\/doek - 150 x 200 cm
Mattijs van den Bosch - Zonder titel 2000 - CS5002 - Acryl\/doek - 150 x 200 cm

Taichi Gondaira (JP)

Ukiyo-E

Van de traditionele Japanse cultuur is weinig meer over, zegt Taichi Gondaira (Japan, 1956). Het moderne Japan is volgens hem verwesterd. ‘De traditionele cultuur is haast vergeten. De oude Japanse tradities en de manier van leven verdwijnen’. De Wasoreijin – gesofisticeerde vrouwen in schitterende kimono’s – zijn bijvoorbeeld bijna uit het straatbeeld verdwenen. Gondaira wil dit aspect van de Japanse cultuur vastleggen. Hij fotografeert de vrouwen in hun aloude klederdracht. Hun traditionele kapsels, de manier waarop zij hun kimono dragen: het is het summum van het klassieke, Japanse schoonheidsideaal. Zijn foto’s print Gondaira zo puur mogelijk door platina platen te gebruiken en ze af te drukken op het lichte en uiterst kwetsbare washi-papier. Zijn serie noemde hij Ukiyo-E (2014), een Japans woord waarvan de betekenis door de tijd veranderde: van rusteloosheid en vergankelijkheid naar ‘pluk de dag’.

Tessa van Thielen (BE)

‘Repeat after me’, zeg me na. Door middel van die leermethode hebben veel mensen hun tweede of misschien zelfs derde taal aangeleerd. In het stop-motion filmpje Repeat after me (2014) gebruikt Tessa Van Thielen (België, 1992) diezelfde speelse methode om de kijker een reeks natuur concepten aan te leren. Een computerstem dicteert woorden als vulkaan, eiland, kosmos. Een veertigtal begrippen komt voorbij. Papieren vormpjes en simpele afbeeldingen helpen je een voorstelling te maken bij deze soms abstracte concepten. Het project kwam voort uit haar fascinatie voor de ongerepte natuur, zegt Van Thielen. Het viel haar op dat over de natuur altijd op een erg serieuze toon wordt gesproken. Waarom deze benadering? ‘Is het niet beter om deze serieuze bijklank te laten vallen?’, zegt zij. Van hielen visualiseert op eigenzinnige en speelse wijze grote abstracte natuurfenomenen. Ze studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Opening: zaterdag 13 september, aanvang 11 uur.
Tijdens de opening zal er een interview Taichi Gondaira plaatsvinden onder leiding van Bas Wilders, fotograaf en docent van AKV | St. Joost. Bovendien introduceerde hij Gondaira bij BredaPhoto en SBK.

Let op, SBK Breda heeft tijdens BredaPhoto ruimere openingstijden:
dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

Open: op afspraak
do en vr 11.30-17.30 en zat 12.00-17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net