< terug naar het overzicht
Terug naar SBK Amsterdam Zuid

Arjan van Arendonk
08-05-2014 / 23-05-2014

Etalage - expositie Amsterdam Zuid: SBK - werken van Arjan van Arendonk: deze werken zijn te leen en te koop.

Bedrukte stof vormt het uitgangspunt van zijn werk. Zofgvuldig zoekt hij naar stoffen met motieven van bloemen, vruchten of vogels. Op zeer uiteenlopende wijze manipuleert hij dit industriele product waarbij het allesaagse en decoratieve wordt transformeerd in een autonoom kunstwerk. Ook bij de zeefdrukken is de bedrukte stof het uitgangspunt.

test
Three holes 35/42, 1997 ; zeefdruk
test
Changes VIII 4/9, 1995; zeefdruk
test
Changes IV 4/9, 1995; zeefdruk
test
Ara and holes 3, 1996; acryl/doek
test

'Duizend schilderijen in iedere stof.'

Arjan van Arendonk (1957) heeft niets met de maagdelijkheid van het witte doek. De schilder heeft daarom besloten alleen nog maar over bestaande materialen te schilderen. Sindsdien is het schilderen over industrieel voorbedrukte stof het handelsmerk van deze schilder. "Mijn schilderijen zijn picturale uitspraken over kleur, vorm en ritmisch ordenen" zegt hij. Met nadruk wijst hij er op dat hij tegelijkertijd ook de oorspronkelijkheid en de uniciteit van de schilderijen ter discussie stelt. "Het vertrekpunt is weliswaar steeds zo'n bestaand stoffenpatroon, maar uiteindelijk kunnen mijn schilderijen raakvlakken hebben met het werk van andere kunstenaars, of daar zelfs direct naar verwijzen. De tegenstelling tussen uniciteit en massaproduct loopt als een rode draad door zijn werk.

De decoratieve figuraties en patronen van het materiaal zijn voor van Arendonk uitgangspunt van het creatieve proces. Aan de hand van vereenvoudiging, accentuering en herordening komt hij tot geheel nieuwe interpretaties en weet hij de triviale basis binnen het domein van beeldende kunst te berengen. "Ik probeer de ordening van de stof (een eindeloze herhaling van een patroon) aan te tasten en het doek opnieuw te rangschikken en te vereenvoudigen. Wat voor de een ordening is kan voor de ander chaos betekenen. Ordenen is een relatief begrip, maar de belangrijkste bezigheid van de mens", zegt de kunstenar stellig. "Ik vind het spannend om compositorische variaties te maken met de werken."

Ook bij zijn zeefdrukken is de bedrukte stof het uitgangspunt. In feite is de industriele stof de basis van een zeefdruk die vervolgens door de ingreep van de kunstenaar verandert in een origineel grafisch werk. In zijn zeefdrukken verwerkt hij dus ook delen van bestaande stoffen en worden originaliteit en uniciteit wederom gerelativeerd.

 

 

 

Open: -
SBK Zuid is per 1 okt 2019 gesloten.
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2019 SBK design by manoverboord