< terug naar het overzicht
Terug naar SBK Amsterdam KNSM

SBK Sprouts Young Talents 2018
15-11-2018 / 25-11-2018

Het begint een traditie te worden: de jaarlijkse expositie SBK Sprouts Young Talents. Van 15-25 november vindt deze overzichtsexpositie voor de 5e keer plaats in Loods 6 en de aangrenzende SBK-vestiging aan de KNSM-laan. Daar presenteren 45 kunstenaars hun werk: waarvan 30 'best graduates' van de Nederlandse kunstacademies van dit jaar. Naast de nieuwe afstudeerders is tijdens Sprouts ook aandacht voor de ‘Sprouts-alumni’, langer afgestudeerde kunstenaars die aan een eerdere editie van Sprouts deelnamen. Dit jaar maken oud-deelnemers nieuw werk met door SBK ter beschikking gestelde kunstwerken uit de 'vergeten collectie'. Tijdens Sprouts wordt dit gepresenteerd in combinatie met recent eigen werk.

Met dit podium wil SBK jonge kunstenaars een springplank bieden en de eerste stappen in hun  kunstenaarspraktijk vergemakkelijken, door hen onder de aandacht te brengen bij een groot publiek en relevante spelers binnen de kunstwereld. Voor het publiek een geweldige kans om in één expositie de selectie door de curators van SBK, de beste talenten uit honderden ‘graduates’ van de 11 meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien.

-
-
-
Willemijn Louws -
Ersin Eken -
-

Zoals elk jaar heeftSprouts heeft een uitgebreide randprogrammering voor zowel de deelnemende kunstenaars als het publiek, in de vorm van een speeddate event met professionals uit de kunstwereld, een art crit, dagelijkse rondleidingen en een event i.s.m. de Young Collectors Circle. En twee kunstprijzen: de SBK Sprouts Award en de SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs.

Het werk van de ‘graduates’ wordt gepresenteerd in samenhang met (kern)stukken uit de rijke SBK-collectie, die in meer dan 60 jaar is opgebouwd. Door de verbinding van hedendaagse werk van de ‘graduates’ met werk uit de SBK-collectie, van ‘oud’ met hedendaags werk, ontstaat er een kunsthistorische context waarin het werk op elkaar gaat reageren.

Tijdens Sprouts worden twee kunstprijzen uitgereikt: de SBK Sprouts Young Talent Award  en de Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs

SBK Sprouts Young Talent Award
De SBK Sprouts Award wordt uitgereikt aan een in 2018 afgestudeerde kunstenaar die volgens de jury het meest voldoet aan de hierboven gestelde criteria. De winnaar wordt bepaald door het artistieke team van SBK en een externe jury die dit jaar bestaat uit Alex de Vries en Lieneke Hulshof. In 2017 waren dat Véronique Baar en Niels Post. De motivering voor het instellen van deze nieuwe prijs, is dat er in Nederland geen landelijke kunstprijs (meer) bestaat voor net startende, net afgestudeerde kunstenaars. 

Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs
De doelstelling van de Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs is het stimuleren van jonge kunstenaars. Dit wordt gerealiseerd door middel van het toekennen van de jaarlijkse SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs door de Stichting Otto Hetterscheid i.s.m. SBK. De prijs bestaat uit een expositie in een van de galeries van SBK, publiciteit en aankoop van werk. In de expositie zal het werk van de winnaar worden getoond samen met werk van de kunstenaar Otto Hetterscheid.  

 


 

Open: din - vrij 10.00 - 18.00 uur
zat & zon 11.00 - 18.00 uur
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2018 SBK design by manoverboord