< terug naar het overzicht
Met STIJL geselecteerd
14-04-2017 / 05-05-2017

‘Curves are so emotional’ -  Piet Mondriaan

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Piet Mondriaan, Theo van Doesburgh en Bart van der Leck de abstracte kunststroming De Stijl lanceerden. Je kunt er bijna niet omheen: in dit jubileumjaar van De Stijl zijn in het gehele land activiteiten en tentoonstellingen te vinden. Ook SBK besteedt aandacht aan dit bijzondere jaar met een expositie met werk uit onze eigen collectie van onder andere Lode Pemmelaar, Cornelis Verkley, John Suttorp, Marianne Rodenburg, Frans van Bommel, Bert Loerakker, Annasas Appel en Carel Blotkamp.  Aangevuld met werk van hedendaagse kunstenaars als Marije Vermeulen, Remy Jungerman en Guido Nieuwendijk. 


Ontstaan van De Stijl
Ondanks Mondriaans quote ‘Curves are so emotional’ je anders doet vermoeden, tonen nieuwe en oude Stijl ‘volgers’ werk waarin weinig curves te vinden zijn, maar vooral strakke lijnen, vlakken en primaire kleuren.  
De Stijl was één van de meest invloedrijke kunststromingen aan het begin van de 20ste eeuw. Veel kunstenaars lieten de uitbeelding van de werkelijkheid voor wat ze was. Ze gingen abstract schilderen. De Stijl zette zich in voor een nieuwe kunst in een nieuwe, betere wereld. De gelijkwaardige samenwerking tussen schilders en architecten was daarbij een belangrijk doel. Zij werkten met een paar belangrijke uitgangspunten en streefden naar harmonie en evenwicht door het gebruik van eenvoudige beeld- en vormaspecten, zoals: universele primaire kleuren, horizontaal en verticaal (later ook diagonaal), rechthoekige vormen, elkaar loodrecht kruisende lijnen, basisvormen, zowel tweedimensionaal als driedimensionaal en asymmetrische composities.  

 

Remy Jungerman
Remy Jungerman
Robert Koekkoek
Robert Koekkoek
Cornelis Verkley
Cornelis Verkley
Annasas Appel
Annasas Appel
Guido Nieuwendijk
Guido Nieuwendijk
Guido Nieuwendijk
Guido Nieuwendijk
Guido Nieuwendijk
Guido Nieuwendijk
Marije Vermeulen
Marije Vermeulen
Marije Vermeulen
Marije Vermeulen
Marije Vermeulen
Marije Vermeulen
Niklas Anderberg
Niklas Anderberg
Marianne Rodenburg
Marianne Rodenburg
John Suttorp
John Suttorp
John Suttorp
John Suttorp
Peter Regt
Peter Regt
Carel Blotkamp
Carel Blotkamp
Bert Loerakker
Bert Loerakker

TADA
Guido Nieuwendijk is samen met Marije Vermeulen oprichter van TADA (Temporary Artspace of Dutch Abstracts ).  Zij creëren tentoonstellingen in wisselend internationaal verband op verschillende locaties met een hedendaagse blik op abstracte kunst.

Nieuwendijk maakt schilderijen in het (heel) klein, maar ook in het heel groot op de wand. Een werk van de eerste categorie, is nu te zien in onze galerie. Nieuwendijk werd opgeleid door Jan van der Ploeg en dit is goed te zien, maar hij is er ook in geslaagd een heel eigen twist aan zijn werk te geven. Zijn werk is simpel, maar heel doeltreffend: lijnen, vlakken, cirkels, eenvoudige figuren waarbij het gaat om de juiste onderlinge verhoudingen en kleuren. 

Marije Vermeulen maakt schilderijen en installaties waarin kleur, energie en helderheid belangrijke aspecten zijn. De strak uitgevoerde vlakverdelingen, vormen en kleurencombinaties vinden hun oorsprong in de werkelijkheid, maar zijn vervormd en ontwikkeld door middel van een uitvoerig schetsproces. In dit proces zijn halveren, kantelen, herhalen en verplaatsen veelgebruikte handelingen.
De onderwerpen op de werken zijn, in vergelijking met het uiteindelijke strakke werk, opvallend romantisch. Bijvoorbeeld wuivende palmbomen, tropische bloemen, Venetiaanse palazzo’ s en aanmeerpalen.
In de titels van de werken zie je deze romantische invloed duidelijk terug.

Voor meer inspiratie, kijk op de website  www.tadaprojects.com

Kom nu snel kijken naar onze Stijl-expositie in SBK Galerie 1 KNSM.

Plan vooral ook een bezoek aan Gemeente Museum Den Haag waar nog tot 21 mei de expositie van Piet Mondriaan en Bart van der Leck is te zien.

 

Open: op afspraak
wo-vrij 11.00-18.00 Za+zo 12.00 -17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net