< terug naar het overzicht
Sieg Maandag
23-04-2017 / 14-05-2017

Sieg Maandag: een trots en onbegrensd leven

 

Wegens enorme belangstelling is de tentoonstelling van Sieg Maandag verlengd. U kunt zijn kunstwerken nog tot en met 14 mei komen bekijken!

 

Vanaf 23 april start in SBK Galerie 1 de indrukwekkende expositie van Sieg Maandag, de in 2013 overleden Amsterdams-Joodse kunstschilder, wiens jeugd getekend werd door de verschrikkingen van de Holocaust.

De expositie is georganiseerd naar aanleiding van de documentaire ‘De film die nooit afkwam’ (uitzending donderdag 4 mei 2017 22.55 uur op NPO 2 bij de Joodse programmering van de EO) over het leven van Sieg Maandag door filmmakers Frans en Silvia Bromet. Uitgangspunt voor de film, was de wereldberoemde foto van een jongetje, gemaakt door George Rodger vlak na de bevrijding van concentratiekamp Bergen-Belsen in 1945. De foto, gemaakt door fotograaf George Rodger, werd vlak na de oorlog gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Life en veroorzaakte destijds een schok bij het lezerspubliek.

Op de foto zie je een kleine jongen, die met zijn blik afgewend en moederziel alleen langs rijen lijken in de berm loopt. Kende men aanvankelijk de identiteit van de jongen niet, later werd bekend dat het Sieg Maandag was die het concentratiekamp had overleefd.

Maandag keerde na de oorlog met zijn moeder en zusje terug naar Amsterdam en ontwikkelde zich van confectiehandelaar tot autodidact kunstschilder. Trots en onbegrensd probeerde hij de oorlog zo goed en zo kwaad als het ging een plek te geven.

Deetje Appelboom
Deetje Appelboom
Lover's dance
Lover's dance
Faces
Faces
Figures & Dog
Figures & Dog
Portret of a couple
Portret of a couple
George Rodger - Bergen-Belsen
George Rodger - Bergen-Belsen
Self-portrait
Self-portrait
Vrouw met vishoed
Vrouw met vishoed
Vreemd beest
Vreemd beest
De kring
De kring
Crucifixion
Crucifixion
Sieg Maandag
Sieg Maandag
vrouw met hond
vrouw met hond

Sieg Maandag, die geïnspireerd werd door onder andere Salvador Dali, Picasso en Kees van Dongen, was in de jaren tachtig en negentig regelmatig te zien bij diverse galerieën in Antwerpen en Amsterdam en in het Stedelijk Museum. Een selectie van zijn beste werk, schilderijen, tekeningen en portretten geschilderd op keramiek, is voor het eerst sinds jaren in een expositie bij elkaar te zien en vormt samen met de documentaire zijn bijzondere levensverhaal.

De expositie duurt tot 10 mei. De documentaire ‘De film die nooit afkwam’ is doorlopend tijdens de expositie te zien.

www.siegmaandag.com

 

Open: op afspraak
wo-vrij 11.00-18.00 Za+zo 12.00 -17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net