< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.

KIM STREUR

 

 

Into the Woods

 

Werken op papier:

* tekeningen

* vegetatiedrukken

* sjabloon-tekeningen

 

De wandelaar die in zijn eentje het woud intrekt weet zich al snel overweldigd door de natuur. Omringd door vegetatie , op zichzelf aangewezen, wordt hij tegelijkertijd geconfronteerd met zijn gedachten en herinneringen en er opent zich een innerlijke wereld. Zo herbergt het woud op natuurlijke wijze twee tegenovergestelde realiteiten. Duister en geordend geldt het woud als het gebied van het onbewuste, van het onbekende. Het is een gebied waar de wandelaar steeds dieper in kan trekken en waar het ronddwalen geen ander doel kent dan het dwalen zelf.

 

In het fictieve landschap dat ik al tekenend en afdrukkend verken kruisen verschillende wegen elkaar: het woud als plek van oorsprong, als plaats van retraite en als gebied van herinneringen en verhalen; maar ook als indringende cyclus van ontstaan en verliezen.

 

Dicht op het materiaal - tijdens het werken met inkt en vegetatie wordt dit ritme als vanzelf opgeroepen. Al werkend ontstaat een cadans van vastleggen, ontsporen, verdwijnen, verschijnen en opnieuw vastleggen. Deze cyclus weerspiegelt niet alleen de ongrijpbaarheid van mijn eigen individuele herinnering en verbeelding, maar ook die van een culturele onderstroom van 'gedeelde' verhalen.

 

In reeksen van dicht op elkaar gehangen werken vormen de vegetatie-drukken de neerslag van een materiële verkenningstocht en doen de tekeningen verslag van een innerlijke reis.

 

SIBA SAHABI

 

In deze tentoonstelling zullen werken getoond worden van Siba Sahabi uit de collectie SHEHERAZADE, ISTANBUL TWILIGHT en BETWEEN TWO RIVERS. Binnen haar werk laat zij een connectie zien tussen de oude culturen uit het Midden - Oosten en diens invloed op de Westerse cultuur.

 

SHEHERAZADE

 

De collectie is geïnspireerd op nachtelijke silhouetten van de daken in het Midden - Oosten. De serie bestaat uit een aantal vilten lampen, deze zijn opgedragen aan en geïnspireerd door Sheherazade, de beroemde verhalenvertelster uit "Duizend en een Nacht". Ze is een wijze koningin die ontsnapt aan de doodstraf door het vertellen van verhalen aan de heersende sultan.

In de 18e en 19e eeuw werd zij in de Westerse wereld steeds meer als een exotische en erotische vrouw neergezet. Europa werd toen gedomineerd door het preutse Victoriaanse denken. Oriëntaalse verhalen en cultuur werden gebruikt bij wijze van Escapisme. In de 20e eeuw wordt zij steeds meer gezien als rolmodel voor het feminisme hetgeen opmerkelijk is vanwege haar Perzische achtergrond.

 

ISTANBUL TWILIGHT

 

Deze collectie bestaat uit vilten kandelaars geinspireerd op de silhouetten van de stad Istanbul. De kleuren die gebruikt zijn geven de schakeringen weer van de facades in de schemering.

De materiaalkeuze is in dit geval gebaseerd op het feit dat wol onbrandbaar is.

 

BETWEEN TWO RIVERS

 

Tussen twee rivieren is de oude Griekse vertaling voor Mesopotamie , de bakermat van de Westerse beschaving en hier ligt dan ook de oorsprong van het keramische pottenbakken met behulp van de draaitafel. Deze vernieuwingen op het gebied van het pottenbakken zijn van grote invloed geweest op de huidige Westerse keramische cultuur. De draaitafel maakte het mogelijk om ronde ontwerpen sneller en preciezer te kunnen fabriceren. Deze techniek werd in Grieken land geïntroduceerd in ca. 2200 voor Chr.. Karakteristiek voor deze Minoische keramische objecten zijn de circulaire geribbelde randen. Siba vertaalt deze beeldtaal in haar eigen stijl met vilten sculpturen in de vorm van karaffen en vazen.

 

Siba's objecten zijn opgebouwd uit circulair aangebrachte vilten stroken die aan beide zijden gecoat zijn met een verflaag. Zo bestaat ieder object uit drie kleuren. De originele kleur van het vilt op het oppervlak van de rand, een kleur aan de binnenkant en een kleur aan de buitenkant van het object.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Open:
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net