< terug naar het overzicht
Terug naar SBK Amsterdam KNSM

Multiple Adaptations
18-10-2015 / 01-11-2015

Multiple Adaptations: 'van gedicht naar gedicht, van gedicht naar beeldende kunst'.

Het Amsterdams Grafisch Atelier en TCG Nordica, een kunstcentrum in Kunming (China), werken samen in een Internationaal project, met focus op de verhouding tussen tekst en beeld, in het bijzonder vertalingen van Nederlandse en Chinese poezie en daarop geïnspireerde beeldende kunst. De opening op 18 oktober bevat een performance. Sprekers en Poezie lezers zijn Kristien van den Oever, directeur van het Amsterdams Grafisch Atelier, Yi Lai, Chinese dichter en literatuurdeskundige (Central China Normal University, Wuhan). G.W.Sok, zanger en dichter.en Christianne Rugl communicatie manager. Bewegings kunstenaar Nienke Dekker gaat twee van de gedichten uit de expositie uitbeelden. 

Op zondag 1 november 15.00 uur is de finissage met een muziek programma, van gedicht naar beeldende kunst naar muziek door The And. Perdu, centrum van poezie en experiment, presenteert een gerelateerd programma op 21 Oktober. Deelnemers van de paneldiscussie zijn o.a. Yi Lai, Maartje Smits en Sofie Sun. Deelnemende kunstenaars zijn : Ning Zhi, Chen Fanyuan, Su Yabi, He Libin, Su Jiaxi, Chang Xiong, Herma Deenen, Christina Hallström, Ursula Neubauer, Naan Rijks, Angelique van Wesemael en Masha Trebukova.

 

test
test
test
test
test
test
test
test
test
test
test
test

Zes Chinese deelnemers baseerden hun werk op gedichten van H.H. ter Balkt , Hans Faverey, Chr.J. van Geel, Gerrit Kouwenaar, M. Vasalis en Ellen Warmond, vertaald in het Chinees door o.a. Maghiel van Crevel en Ma Gaoming. Alle zes gedichten zijn raadselachtig, staan vol met paradoxen en ondoorzichtige betekenissen, wat een enorme uitdaging vormde voor de vertaler, terwijl het tegelijkertijd voldoende ruimte geeft aan de beeldende kunstenaar voor een niet-illustratieve aanpak.

Zes Nederlandse kunstenaars produceerden monumentale prints geïnspireerd door gedichten van de beroemde eigentijdse Chinese dichter, schrijver en regisseur Yu Jian. Hij is “stellig niet-lyrisch” en laat zijn lezers “de eeuwigheid zien op de meest alledaagse plekken“ (Simon Patton), Yu Jian’s gedichten stelde de beeldende vertolkers voor dezelfde uitdaging, om af te stemmen op deze vreemde stem, op zoek naar affiniteit maar met behoud van hun eigen stem. Om vergelijking en analyse mogelijk te maken worden alle werken getoond samen met de gedichten gedrukt op banieren, die daardoor volledig deel uitmaken van de tentoonstelling. Beide partners van het project benadrukken het theatrale karakter van het project door het voordragen en uitbeelden van de poe?zie bij de opening en in separate programma’s.

Het initiatief voor dit project is afkomstig van Ursula Neubauer, kunstenares uit Amsterdam die Kunming bezocht in de herfst van 2012. Het project is verder ontwikkeld en gecoördineerd in samenwerking met Luo Fei, voormalige directeur van TCG Nordica en Ursula Neubauer, als representant van het Amsterdams Grafisch Atelier. Het evenement is in Kunming met groot succes gepresenteerd in de galerie van TCG Nordica tussen 24 April – 31 May, 2015.

Voor meer informatie: multipleadaptations.blogspot.com

 

Open: din - vrij 10.00 - 18.00 uur
zat & zon 11.00 - 18.00 uur
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2019 SBK design by manoverboord