Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

SBK-prijzen voor de 6e keer uitgereikt

13/10/2019

Tijdens de goedbezochte opening van de expositie SBK Sprouts Young Talents 2019 op 13 oktober in de Amsterdamse Loods 6 op het KNSM-eiland, zijn voor het derde jaar de SBK Sprouts Young Talent Award en de SBK - Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs uitgereikt.

De tweekoppige jury, Reyn van der Lugt, kunstverzamelaar en voormalig directeur Groninger Museum en Laurie Cluitmans, conservator hedendaagse kunst Centraal Museum Utrecht, kozen dit jaar samen met het artistiek team van SBK, twee kunstenaars uit als winnaar van de SBK Young Talent Award: Iriée Zamblé en Tibor Dieters. Zij werden uit een line-up van 31 net afgestudeerde jonge kunstenaars, een selectie van Nederlandse kunstacademies, gezien als ‘meest veelbelovende talenten’ van hun lichting.

De SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs ging naar Stella Hyunji Kim. Deze laatste prijs, die door Patricia Fijneman en Hanneke Leemans namens de Stichting Otto Hetterscheid werd uitgereikt, is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars.

Alle drie de prijswinnaars verdienen hiermee een solo expositie bij één van de SBK-galeries. Ook koopt de Stichting Otto Hetterscheid een werk van Stella Hyunji Kim aan.

Verandering van de standaard perceptie van het straatbeeld

Over het werk van Iriée Zamblé zei de jury: “We werden geraakt door deze serie expressieve en kleurrijke portretten. Deze schilder zoomt in op het alledaagse leven, de voorbijgangers op straat, in de supermarkt, bij de bushalte wellicht. Met de veelzeggende titel The default series richt ze zich echter ook op een verandering van de standaard perceptie van dat straatbeeld. Met haar eigen biculturele achtergrond, biedt ze een niet-wit perspectief. Mensen van kleur worden hier de standaard, niet de uitzondering.”

Verassend in vorm en esthetiek

Over Tibor Dieters: “De kunstenaar zendt postpakketten rond naar diverse galeries in Nederland. In de dozen bevinden zich pinhole camera’s. Door de beweging van de dozen worden beelden gegenereerd die willekeurig lijken, verrassend zijn, maar ook een esthetische kwaliteit in zich
hebben. Door terug te keren naar één van de eerste fotografietechnieken weet hij op speelse wijze de autoriteit uit handen te geven en vragen te stellen over vorm en esthetiek.”

Levende geschiedenis

De jury van de Stichting Otto Hetterscheid zei over Hyunji Kim: “Het werk van Stella zoals het hier wordt gepresenteerd, is geïnspireerd op een belangrijke gebeurtenis uit het leven van deze jonge kunstenaar en haar ouders.
Het ouderlijk huis brandde vorig jaar volledig af. Hyunji Kim is er op bijzondere wijze in geslaagd deze gebeurtenis te transformeren naar landschappen van herinnering, zowel twee-als driedimensionaal, waarin vuur en vergankelijkheid, constructie en deconstructie belangrijke thema’s zijn. De ogenschijnlijk alledaagse materialen die zij gebruikt, zet zij volledig naar haar hand; de precisieingrepen voorzien het werk van een bedreigende schoonheid en brengen geschiedenis tot leven.
Vanuit hun verloren gegane wereld vormen de huiselijke objecten als bedden en gordijnen in hun aangetaste vorm een nieuwe werkelijkheid. Het werk van Kim geeft ons inzicht in de vaardigheden en toewijding van dit jonge talent, van wie wij in de toekomst zeker meer zullen horen.“