Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Martha Scheeren

20/10/2018 - 24/11/2018 @ SBK Amsterdam KNSM

Het werk van Martha Scheeren gaat over kleur en licht. Met haar oeuvre wil zij kleur als een optisch verschijnsel - als eigenschap van licht - neerzetten. Kleuren die vibreren, waardoor het lijkt alsof de werken zelf de bron van het licht zijn.

Martha Scheeren (1958) studeerde van 1976 tot 1981 aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Na het voltooien van haar kunstopleiding heeft zij van 1981 tot 1984 een opleiding gevolgd tot docent kunstgeschiedenis en tekenen. Momenteel woont en werkt Scheeren in Amsterdam.

Ge van Steenbergen over het werk van Martha Scheeren:

De verbinding en verhouding tussen kleur en licht vormt het altijddurende onderwerp in Martha Scheeren haar werk.

Martha Scheeren maakt in haar werk gebruik van de ‘gedragingen’ die kleuren bezitten. Zodra kleuren bij elkaar in de buurt komen, gaan ze wederzijds relaties aan. In combinatie bemoeien kleuren zich eindeloos met elkaar en laten ze zich gebruiken. Daarbij staat enerzijds het beheersen en anderzijds juist het manipuleren van kleur centraal in de opvattingen van Scheeren over schilderen. Dit bereikt zij door middel van nuances in dikte of verdunning van de verflaag, het laten doorschemeren van de ondergrond, of door effecten veroorzaakt door de richting van de kwaststreek aan de randen van vlakken of daar waar vlakken bij elkaar komen.De vlakken lijken ogenschijnlijk geschilderd te zijn in één kleur; echter er ontstaan eerder ‘polychromen in één kleur.’ Maar het werk is niet af als de kleuren niet kunnen schitteren. De kleuren dienen te vibreren, waardoor de schilderijen zich gedragen alsof zij zelf de bron van alle licht zijn.