Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Leve het Atelier!

13/05/2020 - 10/06/2020 @ Online uitleenexpositie

In de SBK-kunstcollectie hebben we enkele voorbeelden van kunstwerken met atelier-en werkruimtes geselecteerd. Vaak lijken het wel zoekplaatjes en is de rommel en chaos die je ziet, onderdeel van een creatief proces.

‘Art is what an artist does, just sitting around in his studio?’ zei Bruce Nauman in de jaren zestig over zijn atelier. Hij bevestigde dit door video-opnames te maken in zijn atelier waarin hij minutenlang een bal liet stuiteren of één noot op een viool speelde. Met deze videowerken bevroeg hij de betekenis van het atelier. Wordt alles dat in een atelier plaatsvindt dan gelijk een kunstwerk? Waarschijnlijk niet, maar dat het atelier een bijzondere en intrigerende ruimte is, dat is zeker. In die ruimte vindt namelijk het ondoorgrondelijke scheppingsproces van de kunst plaats. Zelfs atelierbezoeken of foto`s van het atelier, die tonen dat de kunstenaar een ‘normaal’ mens is, kunnen de mythe van het atelier niet ontkrachten.

De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi had genoeg aan zijn kleine atelier in Bologna vol potjes en vazen. ‘Men kan de hele wereld over reizen en toch niets zien’. Nu het op reis gaan de komende tijd moeilijker zal zijn en we nog steeds de plekken vermijden waar mensen zich te dicht op elkaar bevinden, duiken kunstenaars in hun ateliers en brengen nieuwe kunstwerken voort. Vanuit hun drang hun perspectief op de wereld te tonen of misschien soms wel een ideale wereld te scheppen, zijn ze creatiever dan ooit.

Al deze kunstwerken zijn te leen en te koop.