Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Kerstshow bij SBK Breda

14/12/2021 - 15/01/2022 @ SBK Breda

“It’s beginning to look a lot like Christmas…" SBK Breda presenteert deze laatste weken van december een verrassende en kleurrijke expositie met werk van de best verkochte kunstenaars van afgelopen jaar.

In deze expositie zijn wandsculpturen van Tonneke Sengers en Joris Kuipers te zien, keramiek van Barbara Pikavet gecombineerd met wat kleinere schilderijen van Paul Smulders en werk van Ageeth Boermans en Gertjan Scholte-Albers.

Joris Kuipers 

De reliëfs van Kuipers zijn geproduceerd met een lasercut-techniek waardoor een identieke vorm en compositie ontstaat. Het werk vraagt meteen je aandacht en wekt verwondering met de subtiele contrasten en ontelbare tinten van een gedurfd maar harmonieus kleurenpalet. Voor deze kerstshow maakte Kuipers nieuwe ‘wearables’en wandreliëfs.

Tonneke Sengers 

Sengers werkt met minimale middelen: lijnen, rasters en vierkanten. De aluminium vierkanten worden van diepte voorzien en, als waren het kastjes of dozen, tegen de wand geplaatst. Het opengewerkte materiaal laat de achterliggende muur en de ruimte tussen beide een belangrijke rol spelen. De wandsculpturen zijn voor het eerst in Breda te zien.

Barbara Pikavet

De liefde waarmee Pikavet haar personages vormgeeft is duidelijk te zien; ze geeft haar sculpturen een ziel. Het glazuur maakt ze zelf, net als de pigmenten. Voor de keramieken beelden maakt ze gebruik van allerlei soorten klei van wit, rood, bruin tot zwart. Haar werk laat ruimte over voor de kijker.

Paul Smulders

Zonder vooropgezet plan laat Smulders zich leiden door zijn schildermateriaal. Hij werkt met diverse verfsoorten, inkten en lakken, die hij op elkaar laat inwerken als betrof het in een alchemistisch proces. Door de kleurstoffen vrijelijk op elkaar te laten inwerken ontstaat er iets dat zich voor een belangrijk deel als een onvoorspelbaar proces voltrekt.

Ageeth Boermans

Gedwongen door de lockdown-beperkingen zocht Boermans nieuwe strategieën om werk te maken: in de directe omgeving, in de natuur. Tijdens de coronapandemie herontdekt zij op die manier het Mastbos in Breda. Boermans legt in deze serie schilderijen haar dagelijkse hardlooppraktijk vast.

Gertjan Scholte-Albers

Scholte-Albers schildert ‘en plein air’. Hij weet door toepassing van hedendaagse technieken en inzichten een verre van ouderwets natuurgezicht te vervaardigen. Sommige werken zijn een omzetting van de waarneming in fotonegatief: groentinten worden knallend magenta en spetterend oranje.