Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Angèle Etoundi Essamba | Breaking The Stereotypical

16/02/2020 - 31/03/2020 @ SBK Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst KNSM

Van 16 februari tot en met 22 maart toont Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst een selectie werken uit 35 jaar fotografie van beeldend kunstenaar Angèle Etoundi Essamba (Douala, 1962).

In haar nieuwste project RENAISSANCE toont Essamba de vrouwen met attributen die mensen associëren met 17de -eeuwse schilderijen uit de Nederlanden: de kraag, waaier en kant. Hoewel deze rijke stoffen gedragen werden door de elite in de 17de eeuw, zijn het voor Essamba zelf ook attributen waar zij mee opgroeide. Het kant, borduursel en het gewoven materiaal “…waren geïntegreerd in de verfraaide gedrukte jurken die mijn grootmoeders, mijn moeder en vele vrouwen droegen. Ook bloemrijke motieven waren aanwezig in hun dagelijkse kledingstijl en accentueerde hun natuurlijke gratie.”
De sterke visuele afbeeldingskracht, esthetische vorm en symboliek fascineerden Essamba. In deze nieuwe serie toont zij portretten van vrouwen die zij al ruim 35 jaar volgt getoond met deze attributen. “Ik onderzoek hier hoe Afrikaanse adel er zou uitzien met deze attributen. In de foto’s worden deze symbolen geherinterpreteerd in een nieuwe, hedendaagse context, waarin een Afrikaanse adel, die men neigt te vergeten, wordt onthuld.”

Angèle Etoundi Essamba werd geboren in Kameroen, volgde een opleiding in Frankrijk en studeerde af van de Fotoacademie van Amsterdam waar ze nu nog verblijft. Haar eerste tentoonstelling was in 1985 in Amsterdam. Sindsdien is haar werk internationaal getoond in musea, instellingen, kunstbeurzen, biënnales en galerieën in Afrika, Europa, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika, Arabische Emiraten en Azië. Essamba’s werk maakt ook deel uit van verschillende particuliere en publieke verzamelingen.

Afrikaanse vrouwen vormen het hoofdonderwerp van de artistieke expressie van Angèle Etoundi Essamba. Zij breekt met de stereotype representatie van de Afrikaanse vrouw en cultuur en geeft zo een nieuwe interpretatie van het hedendaagse Afrika. Sleutelwoorden voor het werk van Essamba zijn: trots, kracht en bewustzijn, die de vrouwen in haar werk uitstralen.

Publicaties:
Passion 1989, Contrasts 1995, Symboles 1999, Noirs 2001, La Métamorphose du sublime 2003, Dialogues 2006, Voiles & Dévoilements 2008, Africa rising 2010, I-dentity – Eye-dentity 2010, As it is 2010, Africa see you, see me 2011, Black & Red 2012, Women of the water, 2013, Invisible 2015, Strength & Pride, 2016; Daughters of life 2018.

U kunt het boek RENAISSANCE via deze link bestellen.