Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Winnaars SBK Sprouts kunstprijzen bekend

05/10/2022

Afgelopen donderdag vond de spetterende opening plaats van SBK Sprouts Young Talents 2022! SBK heeft tijdens de opening van de Sprouts expositie weer twee kunstprijzen uitgereikt: de SBK Sprouts Young Talent Award en in samenwerking met de Stichting Otto Hetterscheid de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs.

SBK Sprouts Young Talents Award 2022

Martine van Lubeek won de SBK Sprouts Young Talent Award 2022. De winnaar van de award werd bepaald door een externe jury die dit jaar bestond uit Neil Fortune (kunstenaar) en Annemarie de Wildt (historicus en curator Amsterdam Museum). In hun juryrapport schreven zij over het werk:

“Het water dat door het IJ stroomt, stroomde ooit door de Rijn en kwam hier via het Amsterdam-Rijnkanaal terecht. De rivier stroomt als Nederrijn door Arnhem waar Martine van Lubeek bij Artez afstudeerde met dit mooie project. Haar naam staat erbij, maar ze beschrijft haar werk als een collectief proces van samen luisteren om de meerstemmigheid van de rivier te ontrafelen.

Naast de schoonheid en de levenskracht van het rivierwater, is er ook door mens veroorzaakte verontreiniging, de chemische afvalstoffen, geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen. En goede kunst heeft soms ook een tegenstrijdigheid in zich. Die intens blauwe beelden die te zien zijn in haar project zijn vervaardigd met Cyanotype techniek, een van de vroegste vormen van analoge fotografie. Martine bewerkte grote vellen met chemicaliën, belichtte ze en dompelden ze in de Rijn om de chemicaliën weer weg te spoelen. En de Rijn werd zo in zekere zin mede auteur van deze installatie. Met heel veel plezier geef ik dus de SBK Young Talent Award aan Martine van Lubeek en ook een beetje aan de Rijn.”

Sprouts2022_Martine van Lubeek_klein
Martine van Lubeek winnaar SBK Sprouts Young Talent Award 2022
(Artez Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem)

Paul Verheul winnaar van de SBK-SOH prijs 2022

De SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs prijs werd dit jaar uitgereikt aan Paul Verheul (Frank Mohr Instituut). De SBK-SOH is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars om hen te ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling. De jaarlijkse prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een solotentoonstelling bij SBK.

De jury van de Otto Hetterscheid Stichting zei over zijn werk:
“Door beweging, gebaar, ritme, herhaling, roept deze kunstenaar in zijn ruimtelijke installaties en schilderijen een poëtisch gewichtloze wereld op. Met gebruik van aardse textiel,- naai,- teken,- en etstechnieken weet hij op subtiele en abstracte wijze verbinding te maken met het ongrijpbare van licht, lucht en ruimte. De toeschouwer zelf wordt een beetje opgetild, de zwaartekracht valt even weg. Dit is een intrigerende ervaring. De veelzijdigheid en gedrevenheid van deze kunstenaar zien wij als een belangrijke bron voor zijn verdere ontwikkeling.”

Paul Verheul
Paul Verheul winnaar SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs 2022 (Frank Mohr)

Extra aanmoediging Safae Gounane

Om te vieren dat de SBK-SOH prijs vijf jaar bestaat, besloot de stichting om een extra aanmoediging te geven aan een jong talent. De extra aanmoediging betreft een solo-expositie bij SBK. Deze extra aanmoediging ging naar Safae Gounane. Volgens de jury is Safae een groot talent en over haar werk schreven zij: “Dit jonge teken,- en schildertalent geeft middels een serie monumentale schilderijen, met een krachtige eigen beeldtaal, een inkijk in de hedendaagse post-corona jongerencultuur. Haar werk is verhalend, kleurrijk en dynamisch, overal waar je kijkt op haar doeken gebeurt er iets, zijn er verwijzingen naar ongemakkelijke maar zeer actuele thema’s uit onze samenleving.”

Sprouts2022_SAFAEGOUNANE_persbericht
Extra aanmoedigingsprijs: Safae Gounane (KABK)