Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

“Who’s Afraid of Colour?” – VINCE bij Galerie 23

29/10/2023 - 03/12/2023 @ SBK Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst KNSM

Na een periode van dertien jaar keert VINCE terug naar Galerie 23, waar hij in het verleden zijn werk tentoonstelde. De expositie "Who's Afraid of Colour?" zal geopend worden door Laurindo Andrea. We nodigen je van harte uit om zijn werken bij ons te komen bekijken van 29 oktober t/m 3 december.

Rob Perrée schreef onderstaande tekst over het werk van VINCE:

CIRKELS VAN VRIJHEID

Dertien jaar geleden liet Vince werk zien in de Amsterdamse Galerie 23. Het waren expressionistisch geschilderde portretten van bekende personen. Ze waren aangebracht op een ondergrond van geometrische motieven. Opvallend was het kleurgebruik. Daarmee tilde hij de werken uit de platte werkelijkheid en wekte hij de indruk dat de kleuren inhoud gaven aan de ‘modellen’. Hij gaf ze persoonlijkheid. Mogelijk kleurde hij daarmee ook zijn eigen Caribische afkomst.

Nu keert hij terug in Galerie 23. Met op het eerste gezicht ander werk.

Vince (1970, kunstenaarsnaam voor Vincent Jong Tjien Fa) is geboren en opgegroeid tot zijn dertiende in Suriname als kind van een Chinese vader en een moeder uit Sint Maarten. Hij ging vervolgens naar school op St. Maarten en Curaçao. Hij verhuisde naar Nederland om geneeskunde te studeren. Hij werd praktiserend huisarts. Dat lijkt geen logische keuze voor iemand die ook kunst wil maken. Toch is er minder afstand tussen beide professies dan je als buitenstaander mocht denken. Ze vullen elkaar aan, ze hebben elkaar nodig. De gewilde balans vraagt erom.

Het werk dat hij vóór 2010 maakte was nog goeddeels abstract. Daarna heeft het plaats gemaakt voor schilderijen waarin mensen de hoofdrol spelen. Zoals ze ook in zijn medische praktijk centraal staan. Die expressionistische portretten van bekende mensen (o.a. Martin Luther King) of mensen die hij kent (zijn opdracht portretten) hebben de laatste jaren weer het veld moeten ruimen voor geabstraheerde koppen, cirkels waarin priemende ogen de kijker aanstaren, het geheel aangebracht op een ondergrond van geometrische vormen die weliswaar de fantasie prikkelen, maar die zich niet laten verklaren. De meeste doeken zijn veelkleurig. “Wat wil je, ik ben opgegroeid op Curaçao.”, Omdat hij vaak meer koppen achter en over elkaar aanbrengt, alsof ze vrij in de ruimte kunnen bewegen, lijkt hij te spelen met de abstractie. Dat bereikt hij ook door vierluiken te maken die zowel verticaal als horizontaal gepresenteerd kunnen worden. Probeerde hij bij zijn vroege portretten kleuren inhoud te geven, in zijn huidige werk lijken ze als stemming makers te fungeren. Ze maken vrolijk, ze roepen verbazing of dreiging op.

Vince is geen kunstenaar van vooraf bedachte concepten en schetsboeken vol probeersels. Hij begint aan een werk als hij er behoefte aan heeft en laat het zich associatief of intuïtief vormen. Dat de meeste van zijn schilderijen geen titel hebben of alleen een willekeurig woord verscholen, ergens, in een hoek van het doek, is dan ook niet vreemd. Hij houdt zich niet bezig met de administratie van de kunst.

In de tentoonstelling zijn een paar verticale werken te zien die een voorbode kunnen zijn van nieuwe ontwikkelingen. De menselijke figuur is daarop volledig te zien, maar wel omgeven met en belaagd door sla-olie-achtige vormen. De kleuren zijn meer ingehouden. Het lijkt alsof de inhoud de aandacht vraagt, ten koste van de vorm.

Absolute vrijheid  is één van de symbolische betekenissen van de cirkel. De grillige carrière van Vince zou daar een illustratie voor kunnen zijn. Hij laat zich in zijn werk niet leiden door artistieke codes of vooronderstellingen. Hij schildert, als gezegd, als hij daar zin in heeft, zijn stijl en zijn onderwerpen dringen zich gaandeweg aan hem op. Hij laat het aan de kijker over wat hij ziet en hoe hij dat interpreteert. Hij gunt ook de kijker haar of zijn absolute vrijheid.

Rob Perrée

1 oktober 2023

Feestelijke opening

Op 29 oktober om 16:00 uur wordt de expositie geopend door Laurindo Andrea, modevormgever en (mode)historicus gespecialiseerd in kolonialisme in mondiale context, en in aanwezigheid van de kunstenaar zelf. Als historicus geeft hij colleges, lezingen en presentaties. Laurindo is daarnaast eigenaar van het modelabel LAURINDO LOVE en werkzaam als educatiemedewerker en rondleider in het Nationaal Archief Den Haag. Momenteel volgt hij de opleiding ‘Master of History, Colonial and Global History’ aan de Universiteit Leiden in het kader van een boek dat hij aan het schrijven is met de werktitel ‘Mode en het kleedgedrag van Curaçao door de eeuwen heen’.

We nodigen je van harte uit om langs te komen en te genieten van de werken van VINCE.