Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

To be Nude or not to be Nude?

13/01/2021 - 17/02/2021 @ Online uitleenexpositie

Zijn we met zijn allen preutser geworden of doen we aan zelfcensuur? Naakt in de kunst, zowel in kunstmusea als in de galerie ligt nogal eens onder een vergrootglas.

Als gevolg van de #MeToo-beweging zijn we de afgelopen tijd toch anders gaan denken over (metname) vrouwelijk naakt in de kunst. Maar naaktheid is geen pornografie en dat begrepen de kunstenaars in de klassieke oudheid heel goed. het ging dan ook in vroegere tijden meer om de schoonheid van het lichaam dan om de seksualiteit.

Tegenwoordig kan naakt in de fotografie en schilderkunst een heleboel functies hebben. Kunstenaars zoeken vaak de grenzen op en willen provoceren. Maar kunstenaars reflecteren ook op de maatschappij: ze houden ons een spiegel voor. Maar kunnen ook heersende normen en waarden ter discussie stellen. En soms is het ook een knipoog naar onze eigen ongemakkelijkheid. Ook al vinden wij wel dat je best rekening mag houden met de gevoeligheden van anderen.

We hebben een aantal kunstwerken uit onze omvangrijke online kunstcollectie geselecteerd waar bij ‘naakt’ de hoofdrol speelt. Al deze kunstwerken zijn te leen en te koop. En kun je aanschaffen met een gunstige aankoopregeling.