Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Jungerman ontvangt Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

23/06/2022

Beeldend kunstenaar Remy Jungerman heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2022 toegekend gekregen. De jury prijst de in Suriname geboren kunstenaar om de manier waarop hij in zijn werk tradities uit meerdere culturen op oorspronkelijke wijze weet te combineren.

Dit zorgt voor een unieke stijl en een gelaagdheid in zijn werk, die de kijker aan het denken zet. Jungerman ontvangt 100 duizend euro, waarvan de helft moet worden besteed aan een publicatie of een tentoonstelling.

De kunstenaar wil een deel van het prijzengeld gebruiken om onderzoek te doen naar ‘Gee’s Bend-quilts’. Dat zijn kleurrijke lappendekens gemaakt door Afro-Amerikaanse vrouwen op de plek Gee’s Bend in Alabama. Jungerman is geïnteresseerd in deze quilts, omdat hij daarin vormen herkent die ook voorkomen op de 20ste-eeuwse schouderdoeken van de marrons in Suriname. Jungerman zegt daarover: ‘Ik hoop verbanden te kunnen leggen tussen die vormen en de Afrikaanse diaspora.’

Over Remy Jungerman

Remy Jungerman (1959) beweegt zich in zijn sculpturen, installaties, panelen, collages en zeefdrukken tussen de Marron-cultuur in Suriname, de Afrikaanse Diaspora en het 20ste-eeuws modernisme. Hij zoekt naar een autonome beeldtaal door abstracte geometrische patronen uit verschillende culturen met elkaar in gesprek te laten gaan.

Jungerman is geboren in Moengo, Suriname, en woont en werkt in Nederland en de Verenigde Staten. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Hogere Kunst- en Cultuuronderwijs in Paramaribo en verhuisde in 1990 naar Amsterdam om een vervolgstudie te doen aan de Rietveld Academie.

Over de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst is in 1988 in het leven geroepen door Alfred H. Heineken om toptalent in de kunsten te eren en aan te moedigen in hun ontwikkeling en om hun internationale bekendheid als kunstenaar te vergroten.