Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Paul Verheul | Somewhere Between a Sound and a Silence

23/04/2023 - 21/05/2023 @ SBK Amsterdam KNSM

Paul Verheul is een multidisciplinaire kunstenaar die voornamelijk werkt met natuurlijke vezels, gevarieerde schilderpraktijken en grafiek. Tijdens de SBK Sprouts Young Talents Show 2022 won Paul Verheul de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs.

De kunstwerken van Paul Verheul, getoond in de tentoonstelling Somewhere Between a Sound and a Silence, verbeelden het ontstaan en vergaan van vormen; fragiele momenten die blijven hangen tussen perceptie en onbegrip, ergens tussen geluid en stilte. Zijn lijnen vast of fragmentarisch, grenzen en bruggen, muzieknotaties of lege weefgetouwen?

De werken verwijzen naar traditionele Chinese landschapsschilderkunst, met de ontkenning van een enkelvoudig vast gezichtspunt of verhaal en het onthullen van de natuurimpressies van transparantie, vorm, lijn en patroon zonder het uiterlijk exact te kopiëren. Het werk van Verheul materialiseert menselijke bewegingen met een ritme van intervallen en fragmentarische suggesties.

Verheul heeft in 2022 een Master in schilderen behaald aan het Frank Mohr Instituut en woont en werkt momenteel in Groningen. Hij werkt voornamelijk met natuurlijke vezels, gevarieerde schilderpraktijken en grafiek. Hij onderzoekt ideeën over weven en schrijven door sporen achterlatende acties met inherente stromen en pauzes: bewegingsritmes wanneer potlood het oppervlak aanraakt om een ​​markering achter te laten en vervolgens omhoog gaat, waardoor een patroon van aanwezigheid en afwezigheid ontstaat.

De lijn wordt representatief voor de reis; gedraaid, geknoopt, samengeweven tot oppervlakken waarin de oorspronkelijke draden nu als sporen voorkomen, die zijn overgegaan in het regelmatige patroon dat door hun verstrengeling is gevormd.Paul Verheul stelt traditionele opvattingen over schilderkunst in vraag, verdeelt het picturale oppervlak en benadrukt eigenschappen als transparantie en lichtheid. Met zijn unieke benadering van lijn, vorm en ritme brengt hij een nieuwe dimensie aan in de wereld van de schilderkunst.

Paul Verheul won in 2022 de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs. Deze prijs is een aanmoedigingsprijs van de Otto Hetterscheid Stichting voor jonge kunstenaars om hen te ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling. De jaarlijkse prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een solotentoonstelling bij SBK. Van 23 april tot en met 21 mei toont Paul Verheul in een solo expositie zijn nieuwe werk.

De jury zei over zijn werk:
“Door beweging, gebaar, ritme, herhaling, roept deze kunstenaar in zijn ruimtelijke installaties en schilderijen een poëtisch gewichtloze wereld op. Met gebruik van aardse textiel,- naai,- teken,- en etstechnieken weet hij op subtiele en abstracte wijze verbinding te maken met het ongrijpbare van licht, lucht en ruimte. De toeschouwer zelf wordt een beetje opgetild, de zwaartekracht valt even weg. Dit is een intrigerende ervaring. De veelzijdigheid en gedrevenheid van deze kunstenaar zien wij als een belangrijke bron voor zijn verdere ontwikkeling.”

De SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs

De SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs is bedoeld om jonge kunstenaars te ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling. Het is een gezamenlijk initiatief van SBK en Stichting Otto Hetterscheid. De prijs bestaat uit een aankoop van een werk en een expositie in één van de galeries van SBK. Tijdens deze expositie wordt werk van de winnaar, in dit geval Paul Verheul, getoond in samenhang met één of meerdere werken van beeldend kunstenaar Otto Hetterscheid (1927-2010).

Prijswinnaars Paul Verheul en Safae Gounane, winnaars SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs 2022
Bind.Divide, 2023
Paul Verheul
Bind.Divide, 2023
Paul Verheul
Thin Painting, 2023
Paul Verheul
Thin Painting, 2023
Paul Verheul
Thin Painting, 2023
Paul Verheul
Material Traces, 2023
Paul Verheul
Vertical Flat, 2023
Paul Verheul