Over ons

SBK is een kunstuitleen & galerie voor particulieren en bedrijven. Wij willen met onze diensten een breed publiek interesseren voor hedendaagse kunst. We vinden dat kunst niet alleen thuishoort in een museum maar onderdeel moet zijn van het dagelijks leven; thuis, op de werkplek en in de openbare ruimte. 

Kunst geeft kleur, kunst maakt dat je de wereld anders bekijkt en kunst maakt zelfs gelukkig. En dus vinden wij dat iedereen kunst moet kunnen ervaren. Zonder daarvoor in de rij te staan voor het museum, maar gewoon thuis. Laagdrempelig en betaalbaar. En toch van hoogwaardige kwaliteit.

We bieden een podium aan kunstenaars om zich aan een breed publiek te presenteren. Van kunstenaars die hun sporen al hebben verdiend tot jong aanstormend talent. 

Bij SBK heb je toegang tot de grootste collectie hedendaagse kunst in Nederland. Alle kunstwerken kun je lenen en/of kopen. Dé ideale manier om met kunst te experimenteren, want ben je uitgekeken op je kunstwerk, dan ruil je het gewoon om. En heb je het kunstwerk van  dromen gevonden, dan kun je het kopen met het collectietegoed dat je tijdens het lenen hebt opgebouwd.  

Kunstuitleen Stichting Beeldende Kunst (SBK) werd in 1955 opgericht door kunstenaar Pieter Kooistra. Hij streefde hiermee een idealistisch doel na: een brug slaan tussen kunst en de kunstenaar en het publiek om zo kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Met een bakfiets vol kunstwerken van bevriende kunstenaars reed hij langs de huizen om kunst te verspreiden.
 
Anno 2015, 60 jaar na oprichting, streeft Stichting Beeldende Kunst nog steeds hetzelfde doel na, zonder subsidie en zonder winstoogmerk.

Steun Stichting Beeldende Kunst (SBK) en profiteer van fiscaal voordeel


Schenkingen van elke omvang zijn van harte welkom. Stichting Beeldende Kunst kan uw steun bijzonder goed gebruiken voor aankopen, restauratie, tentoonstellingen en educatieve projecten. 

SBK is een onafhankelijke ideële stichting zonder winstoogmerk of subsidie, die het particulier belang overstijgt. SBK steunt kunstenaars en biedt particulieren de mogelijkheid om op een aantrekkelijke manier kunst in huis te halen.

SBK is erkend als Culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (Cultuur ANBI). Dit maakt het voor u fiscaal aantrekkelijk om geld aan SBK te schenken en SBK zo te steunen. Als deelnemer SBK kunt u ook uw collectietegoed aan SBK schenken. Giften en schenkingen aan organisaties met een ANBI-status zijn voor de belasting aftrekbaar.

Omdat SBK de status van Cultuur ANBI heeft, is een 25% extra giften aftrek mogelijk. Tot 75% van de schenking is dan fiscaal aftrekbaar (tot een maximum, zie onderstaande tekst) en kunt u tot wel 65% van uw schenking terug krijgen via de Belasting (afhankelijk van uw persoonlijke fiscale situatie). 

Meer informatie bij de Belastingdienst of onze vestiging Amsterdam Noord, bereikbaar op contact@sbk.nl of telefonisch (020) 632 54 92.

Belastingvriendelijk schenken

De erkenning van Stichting Beeldende Kunst Amsterdam als Cultuur ANBI betekent dat de stichting een erkend goed doel is. Dit levert belastingtechnisch twee voordelen op.

Ten eerste levert de schenking u als donateur mogelijk een belastingvoordeel op. Een schenking aan een ANBI kunt u in principe aftrekken van de inkomstenbelasting (let op het minimum- en maximumbedrag, zie "drempelbedrag" bij de Belastingdienst.nl) of vennootschapsbelasting. Vanaf 2012 mag u uw gift verhogen met 25%, wanneer uw aftrekpost een gift aan een Cultuur ANBI betreft. Deze verhoging is maximaal € 1.250 per jaar.

Ten tweede hoeft Stichting Beeldende Kunst Amsterdam geen schenkingsrecht te betalen over de schenkingen die zij ontvangt. Dit betekent dat uw schenking maximaal ten goede komt aan de doelen van de Stichting Beeldende Kunst Amsterdam.

Per 1 januari 2014 zijn de regels voor fiscale aftrekbaarheid van periodieke giften versoepeld. U kunt uw schenking zonder tussenkomst van een notaris vastleggen in een schriftelijke overeenkomst met SBK, waardoor deze als aftrekpost rechtsgeldig is.

Informatie en verslag over SBK t.b.v. ANBI. 
 


De oprichter:

Van bakfiets tot bestelwagen

Kunstuitleen Stichting Beeldende Kunst (SBK) werd in 1955 opgericht door kunstenaar Pieter Kooistra. Hij streefde hiermee een idealistisch doel na: een brug slaan tussen kunst of de kunstenaars en het publiek, om zo kunst toegankelijk te maken voor iedereen. 

Met een bakfiets vol kunstwerken van bevriende kunstenaars reed hij langs de huizen om kunst te verspreiden. Meer dan 60 jaar naar oprichting, streeft Stichting Beeldende Kunst nog steeds hetzelfde doel na, zonder subsidie en zonder winstoogmerk.

Pieter Kooistra was een bijzondere man. Hij was enerzijds een veelzijdig kunstenaar. Daarnaast gebruikte hij zijn creativiteit voor allerlei ideeën op sociaal en economisch gebied. Zo wilde hij niet alleen kunst binnen ieders bereik brengen maar ontwikkelde ook het idee voor een wereldbasisinkomen: het UNO-plan.

 

Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net