Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Ontdek de Ziel van Afrika in Faces of Essence

07/07/2024 - 11/08/2024 @ SBK Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst KNSM

"Faces of Essence" is een unieke tentoonstelling die het werk van drie vooraanstaande Afrikaanse kunstenaars samenbrengt: Nelson Makamo, Patrick Makumbe en Cheikh Diouf. Laat je meeslepen door de verhalen, emoties en culturele rijkdom die deze drie getalenteerde kunstenaars op meesterlijke wijze hebben vastgelegd.

De expositie Faces of Essence toont de diepgaande creativiteit en diversiteit van het Afrikaanse continent door middel van schilderijen en sculpturen. Hoewel elk van deze kunstenaars een eigen stijl en thema heeft, delen zij een gemeenschappelijke focus op identiteit, cultuur en de essentie van de menselijke ervaring.

Nelson Makamo: de kracht van de jeugd en optimisme.

Johannesburg-based Nelson Makamo gebruikt zijn kunst om een stem te geven aan de kinderen van zijn geboorteplaats, Limpopo, de noordelijkste provincie van Zuid-Afrika. Bekend om zijn diverse en expressieve mediums zoals acryl, print, aquarel en houtskooltekeningen, creëert Makamo openhartige portretten van kinderen. Zijn carrière heeft hem een iconische signatuur en een onderwerp opgeleverd dat hem op een wereldpodium heeft geplaatst. Hierdoor is hij een van de meest gewilde jonge visuele kunstenaars van onze tijd is geworden.

Makamo’s werk, zoals te zien in zijn serie “Golden Moments”, toont Afrikaanse kinderen niet als behoeftig, maar als stralend en vol hoop. Zijn expressionistische kunstwerken verkennen zowel de schoonheid van de jeugd als de eeuwige vreugde van de kindertijd, wat TIME magazine inspireerde om zijn werk “The Art of Optimism” te noemen. Door het gebruik van gemengde media en unieke markeringstechnieken breekt hij de academische regels en creëert hij een herkenbare stijl. Nelsons meest frequente onderwerp is zijn 12-jarige neefje, Mapule Maoto, wat deze werken extra warmte en persoonlijkheid geeft.

Makamo studeerde drie jaar grafiek aan de Artist Proof Studios in Johannesburg. Na zijn afstuderen bleef zijn praktijk evolueren door te experimenteren met verschillende materialen, vooral met zijn kenmerkende medium, houtskool. Zijn artistieke invloeden zijn onder andere de hedendaagse visuele kunstenaar Dumile Feni, Picasso en Van Gogh. Makamo heeft geëxposeerd in Zuid-Afrika, de VS, Frankrijk, Italië, Nederland, Engeland en Schotland. Zijn werk is opgenomen in prestigieuze publieke en private collecties.

Patrick Makumbe: traditie ontmoet moderniteit.

De krachtige schilderijen van Patrick Makumbe verkennen sociale en culturele vraagstukken die relevant zijn voor het Afrikaanse continent. Zijn werk combineert traditionele technieken met moderne invloeden, wat resulteert in werken die je zowel visueel direct met Afrika verbinden als thematisch diepgaand zijn. Makumbe’s schilderijen zijn een viering van Afrikaans erfgoed en een reflectie op hedendaagse vraagstukken.

Patrick Makumbe is een prominente kunstenaar uit Zimbabwe, bekend om zijn expressieve en thematisch rijke schilderijen. Hij combineert traditionele Afrikaanse kunsttechnieken met moderne stijlen en materialen om werken te creëren die zowel visueel als conceptueel boeiend zijn. Makumbe heeft een achtergrond in zowel beeldhouwkunst als schilderkunst, wat zijn werk een unieke diepte en veelzijdigheid geeft.

Zijn schilderijen onderzoeken vaak thema’s zoals identiteit, cultuur en de menselijke ervaring, waarbij hij de complexiteit van het Afrikaanse leven en erfgoed viert. Makumbe’s kunst is te zien geweest in tentoonstellingen over de hele wereld, en hij blijft een invloedrijke stem in de hedendaagse Afrikaanse kunstscène.

 

Cheikh Diouf: verhalen over identiteit en gemeenschap.

Cheikh Diouf is een gerenommeerde beeldhouwer uit Senegal, wiens werk een diepgaande verbinding maakt tussen traditionele Senegalese kunst en moderne invloeden. Diouf’s sculpturen worden gekenmerkt door hun dynamische energie en rijke culturele diversiteit. Hij combineert traditionele technieken met moderne materialen, wat resulteert in werken die zowel visueel verbluffend als thematisch diepgaand zijn.

Diouf’s kunst verkent thema’s zoals identiteit, gemeenschap en de menselijke conditie. Zijn sculpturen vertellen verhalen van het dagelijks leven en de culturele wortels van Senegal, en nodigen de toeschouwer uit om de diepten van de Afrikaanse ervaring te verkennen. Diouf’s werk is wereldwijd tentoongesteld en hij wordt geprezen om zijn vermogen om de essentie van de Afrikaanse cultuur op een hedendaagse manier te vangen.