Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Marja de Boer Lichtveld

20/03/2022 - 17/04/2022 @ SBK Amsterdam KNSM

Van 20 maart tot en met 17 april organiseert SBK een kleine oeuvretenttoonstelling met werk van Marja de Boer Lichtveld; van collages uit de jaren zestig, sculpturen uit de jaren negentig tot haar meest recente lichtobjecten.  

Afgelopen jaar vierde de kunstenaar haar 80e verjaardag, aanleiding voor een bescheiden overzichtsexpositie van haar vrije werk bij SBK Amsterdam. In haar collectie heeft SBK één werk van haar hand, getiteld ‘Eye Detector’. Het kinetische werk, een lichtobject met knipperende oogjes, dateert uit 1969 en is een van de eerste driedimensionale werken die zij maakte. Naast dit object zijn in deze tentoonstelling collages te zien uit diezelfde periode, gevolgd door de optische reliëfs uit de jaren ’70. Ook is er gezamenlijk werk te zien, waaronder  piramides en bronzen sculpturen van haar en haar echtgenoot Frans (overleden in 2016) uit de jaren 2000-2005.

Haar meest recente werk betreft negen lichtobjecten waarin alle facetten uit haar vijftig jaar kunstenaarschap terugkomen, waaronder de cirkel, de driehoek en het vierkant. Ze noemt deze serie ook wel haar COVID werken omdat zij gedurende de afgelopen twee jaar zijn ontstaan.

In het kader van deze tentoonstelling had Marja de ‘Eye Detector’ uit de SBK-collectie voor een kleine opknapbeurt meegenomen naar haar atelier. Hier op reagerend is tevens het zeer recente zelfportret ‘Lightmask’ ontstaan, ook te zien in de expositie.

Naast hun vrije werk maakten Frans en Marja de Boer Lichtveld  veel werk in opdracht. Grote monumentale sculpturen en objecten met neonlicht zijn te zien in de openbare ruimte in Nederland. Tevens is hun werk in het bezit van bedrijfscollecties, musea en vele particulieren.