Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

KunstRAI 2024

27/03/2024 - 01/04/2024 @ KunstRAI Art Amsterdam

Van 27 maart t/m 1 april nemen we weer deel aan de KunstRAI met werk van Rozemarlin Borkent, Martha Scheeren en kunsternaarsduo Van Veen & Mus. Kom ons zeker even een bezoek brengen (standnummer 5).

Rozemarlin Borkent laat zich inspireren door de schoonheid van de verscheidenheid van verschillende mensen en hun kijk op de wereld. In haar werk probeert ze de vergankelijkheid van het leven te overstijgen door de ziel van de mensheid te vereeuwigen.

Hiervoor gebruikt ze digitale technieken en AI om beelden van personen uit totaal verschillende tijdperken, verschillende leeftijden en zelfs kunstmatig samen te voegen en te manipuleren. Deze mix van duidelijk contrasterende tijd- en werkelijkheidsdimensies resulteert in beelden van mensen met een uitzonderlijke schoonheid, verheven tot iconen.

Haar werk toont de universele schoonheid van de mensheid die te vinden is in mensen met verschillende culturen en achtergronden, en laat zien dat onze verschillen als verbluffend moeten worden benadrukt in plaats van te worden beoordeeld. Ze wil de mensheid op een mooie, unieke en waardige manier in beeld brengen, mensen de schoonheid van diversiteit laten ervaren en met elkaar verbinden.

Martha Scheeren heeft een fascinatie voor kleur en licht. Met haar werk wil zij kleur als een optisch verschijnsel – als eigenschap van licht – neerzetten. Kleuren die vibreren, waardoor het lijkt alsof de werken zelf de bron van het licht zijn.

“Met haar keuze voor kleuren heeft Scheeren zich verbonden aan een merkwaardige en veelzijdige materie waarvan een van de kenmerken is dat kleuren ‘zich gedragen’. Zodra ze bij elkaar in de buurt komen gaan ze wederzijds relaties aan, er zijn sterke en zwakke onder, expansieve, sommige verdringen hun buren terwijl andere die ondersteunen, kortom: ze bemoeien zich eindeloos met elkaar, soms tot op het geniepige af. En, niets is hun vreemd, ze ‘laten zich ook gebruiken.’ Dat alles nodigt uit tot managen en manipuleren, en dat te kunnen en beheersen staat voor Scheeren centraal in haar opvattingen over schilderen.”
Uit Licht en Kleur van Ge van Steenbergen

Kunstenaarsduo Van Veen & Mus maakte speciaal voor de KunstRAI de video “Water Gem: Sarracenia Obscura”, een nieuwe video in hun serie getiteld  “Water Gems: Echo of Essence”. In hun studio bouwen ze diorama’s met echte planten, bloemen en bonsai bomen. Zij fotograferen deze en vervolgens manipuleren ze digitaal hun miniatuur wildernis-eilanden tot eindeloze landschappen of zoals in hun laatste werk, tot “Water Gems”. Op deze manier moedigen zij zichzelf aan om na te denken over het concept “natuur”. Als onderdeel van hun voortdurende queeste naar het begrip “wilderness” in “Creating Wilderness,” dient het werk als een meditatieve reis naar de kern van het botanische leven.  In elk frame zoeken ze naar de essentie van de natuur en van ons bestaan.