Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Kenneth Beeker

29/08/2021 - 03/10/2021 @ Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst KNSM

Met het project 'Boundless Mutual Connection Through Art' vraagt multidisciplinair beeldend kunstenaar Kenneth Beeker (1950) aandacht voor de vele kinderen die zijn gestorven en gevlucht uit de Syrische stad Homs.

Beeker maakte het kunstwerk ‘Candy Colors over Destruction’ dat hij beschouwt als hommage aan deze kinderen. Dit kunstwerk bestaat uit 300 op zichzelf staande, unieke, kunstwerken en wordt als zodanig te koop aangeboden aan kunstliefhebbers op verschillende plaatsen en tijden, als een artistieke benadering van het vluchtelingenpad dat wordt bepaald door de grilligheid van het lot.

Kenneth Beeker presenteert dit project op zaterdag 19 juni van 15- 17 u. Tijdens dit event geeft prof. Dr. Ugur Üngör, hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies, een korte lezing over Homs. Je bent van harte uitgenodigd om hier aan deel te nemen, middels een reservering via email. Let op: de plaatsen zijn beperkt. Dit evenement vindt onder voorbehoud plaats vanwege corona.

Beekers’ tentoonstelling waarbij de eerste resultaten van het project zichtbaar zijn, vindt plaats vanaf 29 augustus tot en met 3 oktober 2021.

De 300 werken die ‘Candy Colors over Destruction’ behelzen, worden verspreid door uitgifte aan 300 kunstliefhebbers op verschillende plaatsen en tijden, als een artistieke benadering van het vluchtelingenpad, dat wordt bepaald door de grilligheid van het lot. Leidt dit tot enig gevoel van collectiviteit en mede- verantwoordelijkheid, met een eigen dynamiek? Wordt dit kunstwerk ooit weer herenigd?

Dit proces wordt gedocumenteerd op video. De website van de kunstenaar zal functioneren als platvorm voor de onderlinge communicatie over het project. Is het mogelijk om te genieten van een schilderij en geraakt te zijn door het beeld zoals je het voor je ziet, in de wetenschap dat het deel uitmaakt van een groter beeld. Het is andere manier om kunst te ervaren: fysiek, intellectueel en emotioneel.

Criteria voor participatie:
Door aankoop van een kunstwerk dat deel is van `Candy Colors over Destruction`, ga je akkoord met het delen van je email adres met de andere deelnemers. Uitwisseling van e-mail adressen en een kort gesprek is een essentieel onderdeel van dit artistiek experiment. Je stuurt een video selfie van maximaal 10 minuten of staat open voor het geven van een kort interview over wat je vindt van dit kunst project en de aanleiding voor je keuze van het schilderij dat je hebt gekocht. Je gaat ermee akkoord dat je selfie of interview wordt gebruikt in een video productie en publicaties.

Over de kunstenaar:

Kenneth E. Beeker is een Nederlandse multidisciplinaire beeldend kunstenaar en beeldcomponist, geboren in Suriname, woonachtig in Amsterdam. Hij signeert zijn werk als b´ker. Hij begon al op zeer jonge leeftijd met tekenen. Hoewel hij tekenles volgde bij de kunstschilder Nola Hatterman en aan de NIKK kunstacademie, beschouwt hij zichzelf als een autodidact. Na een carrière in het schilderen van reclameborden begon hij in 1973 met het maken van olieverfschilderijen. In 1974 had hij zijn eerste exposities in de zakenvereniging Het Park en hotel Torarica in Suriname. Als spiritueel atheïst, non-conformist en vrijdenker positioneert b’ker zich graag als waarnemer en versterker in deze tijd van overvloed aan beeldinformatie.

Kenneth Beeker
Kenneth Beeker
Kenneth Beeker