Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Ken Doorson maakt kunstwerk voor Openluchtmuseum

24/03/2022

Vanaf 26 maart 2022 is in het Nederlands Openluchtmuseum de tentoonstelling Anton de Kom -schrijver, strijder, wegbereider te zien. De Surinaamse kunstenaar Ken Doorson maakte speciaal voor de tentoonstelling het kunstwerk 'Papa de Kom'. Het kunstwerk bestaat uit een holografisch portret van Anton de Kom dat boven ruim 200 geboetseerde koppen zweeft.

De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) was een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Hij streed voor een menswaardig bestaan, niet alleen voor zijn onderdrukte landgenoten, maar voor iedereen die lijdt onder uitbuiting en onderdrukking.

Ken Doorson maakte de levensgrote installatie in samenwerking met studenten van de Nola Hatterman kunstacademe in Paramaribo en jongeren bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten in Amsterdam en Asseneen.
Met ‘Papa de Kom’ verbeeldt Doorson de vele mensen die Anton de Kom hoop gaf, door te luisteren en hun perspectief te bieden.

Het Amsterdam Museum kocht in 2017 Ken Doorson’s schilderij ‘Manumission Pauline’ aan via SBK Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst.
Het werk is één van een serie schilderijen die allemaal manumissiebrieven als vertrekpunt hebben. Manumissiebrieven zijn bewijzen dat een tot slaaf gemaakte is vrijgekocht. Meer werk van Ken Doorson is te zien in de online collectie van SBK.