Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Expositie ‘Vogels spotten!’

17/05/2024 - 23/06/2024 @ SBK Amsterdam KNSM

Van 17 mei t/m 23 juni staan vogels bij ons in de spotlight, want dan vindt namelijk de expositie ‘Vogels spotten!’ plaats. Of je nu een doorgewinterde vogelaar bent of gewoon houdt van kleur en veren, het is tijd om vogels te spotten. Je hebt geen verrekijker nodig, want in deze expositie bewonder je de meest bijzondere vogels van dichtbij, van mussen en papegaaien tot zwanen en fantasievogels.

De vogels in deze expositie zijn liefdevol vastgelegd of in een ruwe schets gegrepen. Symbolisch gezien staan vogels vaak voor vrijheid. Hun vermogen om door de lucht te vliegen, hoog boven de aarde, symboliseert de wens om beperkingen te overstijgen. Net als vogels heeft kunst de kracht om grenzen te doorbreken en je horizon te verbreden. De combinatie van de twee is spot on dus!

Vogels zijn in de beeldende kunst veelvuldig en om verschillende redenen afgebeeld: als symbool, als versiering of als object ter bestudering voor de wetenschap. De symbolische betekenis van vogels verschilt per periode en gebied. Bij de Egyptenaren stond een vogel symbool voor de ziel. In de Hollandse 17de-eeuwse kunst zijn vogels vaak in genrevoorstellingen te vinden. Ze hebben dan meestal een seksuele betekenis, omdat ‘vogelen’ vrijen betekent. In middeleeuwse getijdenboeken hadden vogels een zuiver decoratieve functie: ze werden zo natuurgetrouw mogelijk in randversieringen verwerkt. Vanaf het begin van de 16de eeuw deed de vogel zijn intrede als onderwerp van natuurstudie. Ontdekkingsreizen wakkerden de interesse voor onbekende soorten aan en de eerste geïllustreerde encyclopedieën werden samengesteld.

Kom snel even langs en laat je inspireren.