Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Expositie Noortje Haegens in Breda

10/09/2022 - 29/10/2022 @ SBK Breda

Van 10 september t/m 29 oktober is het werk van Noortje Haegens te zien bij SBK locatie Breda. In de werken van Haegens is de wandeling het uitgangspunt. Omdat het de aller traagste manier van reizen is, heeft ze alle tijd om de omgeving waar ze doorheen trekt optimaal te observeren. Zo kan ze in contact staan met de plek waar ze zich in begeeft.

Ze zegt hierover: “Tijdens het lopen ondervind ik vertraging van mijn waarneming, waarbij ik terugga naar de kracht van de stilte. Het werk dat ik maak bestaat uit foto’s en video’s waarin ik mijn beleving van het landschap probeer vast te leggen. In mijn werk speelt deze eenvoud een belangrijke rol. Het dwalen bij het wandelen is van essentieel belang. Tijdens het wandelen ontstaat het contact en/of idee en ga ik vaak terug naar een specifieke plek om een gevoel verder uit te diepen.”

Quarantaine uitzichten

Toen Nederland in maart 2020 vanwege de coronamaatregelen ‘op slot’ ging, pakte ze haar camera en besloot gedurende de lockdown-periode dagelijks de zonsondergang te fotograferen vanuit het raam in haar trappenhuis. Zo ontstond een reeks van uiteindelijk 81 foto’s. Toen ik ermee begon, deed ze dat zonder de bedoeling het naar buiten te brengen. Maar gaandeweg zag ze in dat de foto’s ook voor anderen een bijzondere betekenis konden hebben. Ze gaven weer hoe ze, net als vele anderen, gedwongen was binnen te blijven en alleen maar kon kijken naar de onbereikbare vrijheid buiten. Juist in die periode van stilstand ontstond zo een omvangrijk nieuwe fotoserie.

Voor even

Sinds een jaar experimenteert Noortje met grote zeepbellen in het landschap. Met deze foto’s legt Noortje haar plek in beeld vast. “Mijn voortuin is mijn atelier. Het is super leuk om te doen, het is speels, kleurrijk en voor maar heel even… patssss”. De heldere kleuren in deze dromerige landschappen zien er modern uit, maar het onderwerp is gebaseerd op een klassiek thema. Vanaf de zestiende eeuw worden bellenblazende kinderen door kunstenaars afgebeeld om de vergankelijkheid te symboliseren. De bijna uit elkaar spattende zeepbel refereert hieraan: nu is het mooi, maar dat kan zomaar voorbij zijn.

Opening

De expositie wordt zaterdag 10 september geopend tussen 12:00 en 17:00 uur.