Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

De kracht van cirkels en ovalen

10/03/2023 - 31/03/2023 @ SBK Amsterdam KNSM

Cirkels en ovalen hebben sinds het begin van de kunstgeschiedenis een centrale rol gespeeld, vanaf de allereerste prehistorische rotstekeningen en Oud-Griekse decoraties op de (ronde) onderkant van vazen tot de cirkelvormige Tondo-canvassen van Raphael tijdens de Renaissance en Minimal Art.

Sommige kunstenaars hebben zich de cirkel of ovaal zo eigen gemaakt dat hun werk direct herkenbaar is, waaronder bijvoorbeeld Yayoi Kusama, Damien Hirst, Sonia Delaunay, Anish Kapoor, Richard Long en Hilma af Klint. In het werk van andere kunstenaars spelen deze vormen een implicietere rol, zoals in het werk van Van Gogh en Georgia O’Keeffe.

Met name de cirkel is een populaire vorm omdat het zoveel implicaties heeft. Een cirkel vertegenwoordigt volledigheid en eenheid en wordt gezien als een universeel symbool voor harmonie, verbondenheid en de levenscyclus. Ronde vormen stralen eenvoud en positiviteit uit. Ze representeren de zon, de maan en de planeten. Als je ze vermenigvuldigt in verschillende groottes dan suggereren (concentrische) cirkels beweging, energie en dynamiek. Het is een lijn zonder begin die nooit eindigt. En, niet onbelangrijk: we beschouwen de symmetrische vorm als buitengewoon esthetisch, als de ultieme geometrische vorm.

In de online expositie is werk te zien van o.a.: