Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Artist in Residence – Nina Boas

02/07/2024 - 14/07/2024 @ SBK Amsterdam KNSM

Van 2 tot 14 juli 2024 zal kunstenaar Nina Boas een residentie houden bij SBK Amsterdam. Tijdens deze periode duikt zij in het werk van haar vader, Philip Boas, een Nederlandse kunstenaar die in de jaren ‘80 en ‘90 door verschillende prominente Nederlandse museum- en bedrijfscollecties aangekocht is met zijn batik-geïnspireerde werk.

Met haar project ‘Healing Batik’ onderzoekt Nina Boas hoe intergenerationeel trauma, dat haar kunstenaarspraktijk beïnvloedt via het werk van haar vader, past in de actuele tijd waarin het culturele veld hard werkt aan de dekolonisatie van beeldende kunst. Belangrijke instituten herzien hun koloniale verleden en collecties, waarin het werk van haar vader vaak in depots ligt opgeslagen. Het onderzoek van Nina Boas richt zich op nieuwe manieren om om te gaan met culturele erfenissen en trauma’s. Hoe we omgaan met ons koloniale verleden en de impact daarvan op hedendaagse kunst. Hoe kunnen we vergeten of verwaarloosde kunstwerken nieuw leven inblazen en hun verhalen vertellen? En hoe werken trauma en culturele erfenis door op nieuwe generaties kunstenaars?

“Healing Batik” nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze belangrijke dialoog en samen te werken aan een beter begrip van ons gezamenlijke verleden en de mogelijkheden voor heling in de toekomst.

Wanneer kun je langskomen?

Het onderzoek is dagelijks te bekijken van dinsdag t/m zondag tussen 11.00 en 18.00 uur. Op 11 juli zal er een presentatie te zien zijn van 17.00 tot 19.00 uur door Nina Boas.