Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

The Silkscreen Show

20/10/2018 - 10/11/2018 @ SBK Breda

Speciaal voor Dutch Design Week 2018 heeft SBK acht talentvolle Nederlandse kunstenaars gevraagd om bij RAAF, de grafische werkplaats in Breda, een unieke zeefdruk te maken in lijn met hun werk.

Deelnemende kunstenaars: Ide André, Femke Dekkers, Harrie Markusse, Nasbami (Nazif Lopullissa), Thomas van Rijs, Annemarie Slobbe, Marije Vermeulen en Michiel van der Zanden.

Hoewel de kunstenaars allemaal gebruik maken van hetzelfde medium, de zeefdruk techniek, de unieke werkwijze van de kunstenaars en de individuele inspiratie zorgen ervoor dat alle werken bijzonder en uniek zijn.  De combinatie van de geselecteerde kunstenaars en de klassieke techniek zorgt voor verrassende resultaten. The Silkscreen Show toont een mooi overzicht van beeldende kunst anno nu en biedt hedendaagse kunst voor iedereen.

Zeefdruk is een eeuwenoude techniek waarbij een zeef voorzien wordt van een lichtgevoelige emulsie en een sjabloon (een film geplakt op de zeef). Het raam wordt belicht waardoor de donkere delen van het sjabloon op de zeef achterblijven. Dan wordt de emulsie met water uitgespoten waardoor de afbeelding op de zeef achterblijft. De inkt wordt aangebracht op de zeef, door de gaatjes gedrukt en voilà, de afbeelding is op het papier gedrukt. Zo kunnen er verschillende vormen en kleuren in diverse lagen over elkaar heen worden gezet totdat het uiteindelijke ontwerp ontstaat.

Met deze opdracht geeft SBK deze kunstenaars een extra podium en kunstliefhebbers de kans om voor een goede prijs een bijzonder kunstwerk te kopen of te huren.* Om de werken exclusief te houden is een oplage van 10 vastgesteld.

* De werken uit deze expositie zijn te huur en te koop. Alleen zijn ze de eerstkomende vijf jaar niet te koop met collectietegoed. Wel kan gebruik worden gemaakt van onze eigen kunstkoop regeling.

Ide André
Ide André (1990) studeerde aan de Artez in Arnhem. Zijn schilderijen, die zich zowel nonchalant en vluchtig als helder en scherp aan het oog van de kijker presenteren, vinden hun oorsprong in allerlei handelingen en acties die binnen of buiten de atelierruimte plaatsvinden. Aan de hand van een impulsieve, maar bewust dogmatische werkwijze beweegt André zich op een verkennende manier over zijn doeken.

Femke Dekkers
In het spanningsveld tussen statische architectuur en de illusie van het schilderachtige perspectief zoekt Femke Dekkers (1980, studeerde aan de AKV St. Joost ‘s-Hertogenbosch)naar vrije ruimte waar sculptuur en schilderkunst in elkaar overgaan. Met de fotocamera bepaalt ze een perspectief om vervolgens de driedimensionale omgeving, gekaderd door de lens, als een canvas te gebruiken: een leeg vlak waarbinnen nieuwe ruimtelijke ordeningen kunnen ontstaan.

Harrie Markusse
Harrie Markusse (1990) studeerde aan de Academie Minerva, Groningen. Hij is geïntrigeerd door het minimalisme; de uitdaging is om een afbeelding te maken met zo min mogelijk handelingen. Kleur,licht, ritme, repetitie en dynamiek zijn heel belangrijk om tot een spannende compositie te komen.
De zoektocht naar harmonie binnen deze aspecten zorgt ervoor dat Harrie steeds nieuwe concepten ontwikkeld.

Thomas van Rijs
In de werken van Thomas van Rijs (1986, studeerde aan de KABK Den Haag) vormen interpretaties en reconstructies van gefragmenteerde en vervlogen herinneringen de basis. Het werk van Thomas is een archeologisch en antropologisch onderzoek naar zijn verleden. Naast dat hij het
onderzoekende karakter van zijn werk als conceptueel uitgangspunt neemt, is het ook letterlijk terug te vinden in de verschillende lagen van de schilderijen.

Annemarie Slobbe
Annemarie Slobbe (1990, studeerde aan de AKV. St Joost Breda ) documenteert in haar werk een overgang in tijd. Van een afstand lijkt het bijna op een digitale afbeelding, maar als je haar werk dichtbij bekijkt ontdek je hoe elk minutieus detail met de hand tot stand is gekomen. De balans ligt
in het mee-stromen met het verloop, waarbij het beeld de tijd reflecteert.

Marije Vermeulen
Marije Vermeulen (1976, studeerde aan de Kunstacademie ‘s-Hertogenbosch) maakt schilderijen en wandstukken waarin kleur, energie en helderheid belangrijke elementen zijn. Het werk bestaat uit nauwkeurig verdeelde, strak uitgevoerde vormen en patronen, gebaseerd op romantische en exotische clichébeelden die getuigen van een leven vol avontuur, glamour en reizen.

Michiel van der Zanden
Michiel van der Zanden (1972) studeerde aan de AKV. St. Joost in Breda. Zijn visuele constructies bevatten zowel ironische lichtheid, als oprechte verwondering en zijn geworteld in de popcultuur, digitale games en de beelden uit zijn jeugd. Recentelijk maakt Michiel beelden van gestapelde verf uit uitgeknepen tubes; een ode aan olieverf.

Thomas van Rijs
Harrie Markusse
Femke Dekkers
Annemarie Slobbe
Michiel van der Zanden
Nasbami