SBK Art voucher, art as a present

Wintertentoonstelling

03/12/2017 - 07/01/2018 @ SBK Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst KNSM

In december kunt u in Galerie 23 een selectie werken zien die wij het afgelopen jaar hebben geëxposeerd.

2017 is een hectisch jaar geweest met mooie tentoonstellingen van oude bekende en een nieuwe lichting jonge kunstenaars. We begonnen het jaar met twee tentoonstellingen: tekeningen ‘Oneliners’ van Surinaamse kunstenares Els Tjong Joe Wai en nieuwe schilderijen van Olavo Amado, een kunstenaar uit Sao Tomé en Principe waar we zes jaar geleden voor het laatst werk van hadden getoond. Uit Burkina Faso kregen wij begin van het jaar een houten krat binnen met daarin wel twintig bronzen beelden van kunstenaar Boukare Bonkoungou. Beelden die in het oog springen vanwege hun simplistische vormen die de beschouwer toch weet te raken.

In februari ontvingen wij onze eerste artist in residence, Fally Sene Sow uit Senegal. Fally heeft in de galerie- ruimte op de begane grond een maand lang gewerkt aan ‘achter- glas- collages’ geïnspireerd door Amsterdam. Ook bijzonder was de tentoonstelling van Surinaamse kunstenaar Brian Couthino die met zijn ‘B. Totems’ niet alleen bij ons een expositie had, maar ook tijdens Art Rotterdam 2017 een onderdeel was van ‘Prospects & Concepts’ het paviljoen van het Mondriaan Fonds.

Daarna was het de beurt aan kunstenaars met wie de galerie al tien jaar goede contacten heeft. Olga Dengo (Antwerpen/ Mozambique) en George Struikelblok (Suriname). Met Dengo hadden we een uitgebreide lunch georganiseerd, middenin de galerie ruimte waar we vergezeld werden van haar meest recente schilderijen. Heel bijzonder aan dit event waren de contacten die Dengo kon leggen door de aanwezigheid van een aantal kunstenaressen uit Zuid- Afrika die toen een residency hadden in het Thami Mnyele Foundation: fotografe Jody Brand en kunstenares Ziyanda Majozi. Ook met het gezelschap van kunstenaressen Tyna Adebowale (Nigeria) die momenteel aan de Rijksakademie zit, RaQuel van Haver (prijswinnares De Scheffer 2017), Zanele Muholi (solo tentoonstelling Stedelijk Museum in 2017), Nathalie Ho Kang You (Suriname) en Lerato Dumse (Zuid- Afrika) werd het een geanimeerde bijeenkomst.
Bij Struikelblok pakten we uit met een grote tentoonstelling met zijn meest recente doeken terwijl zijn boek ‘George Struikelblok the struggle to success’ ook werd gepresenteerd. Tegelijkertijd met deze expositie was een kleine tentoonstelling met schilderijen van Colombiaanse kunstenaar Leonardo Lemore.

Het nieuwe culturele seizoen begonnen we in september met een prachtige expositie van Nederlands Marokkaanse kunstenaar Mo Arab die dit jaar een van de genomineerden was van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Arab was ook onderdeel van de SPROUTS expositie van de SBK waarbij er kunstwerken te zien waren van in totaal 50 recent afgestudeerde kunstenaars. Daarbij werd ook Timothy Voges gerekend, de uit Curacao afkomstige jonge kunstenaar die vorig jaar aan het HKU afstudeerde en in Galerie 23 zijn eerste solo- expositie had.

Om dit bewogen jaar af te sluiten, tonen we momenteel een klein overzicht van een aantal werken van de afgelopen exposities, aangevuld met nog nooit eerder getoonde schilderijen van kunstenaressen uit Botswana, Nxabe en Cgoise, die deel waren van het Kuru Kalahari kunstproject. Ook kunt u natuurlijk een kijkje nemen in de ruime stock die Galerie 23 rijk is.
Momenteel in het kabinet op de begane grond tonen wij een installatie van twee Surinaamse kunstenaars, Ruben Cabenda en Annemarie Daniel die bestaat uit 4 animaties van Cabenda en sculpturen van Daniel, waarbij identiteit de gemene deler is.
Wij hopen u tijdens deze koude winterdagen te verwelkomen.