SBK Art voucher, art as a present

(Un)Locked: Kunst in isolement

20/11/2020 - 24/01/2021 @ SBK Breda

De coronacrisis maakt van 2020 een jaar dat we niet gauw zullen vergeten. In maart komt het leven plotseling tot stilstand.

Ongemak, angst, onzekerheid, eenzaamheid en verlies, vatten in slechts enkele woorden samen wat de huidige Covid-19 pandemie met ons doet. Dagelijkse routines vallen weg en oude patronen worden losgelaten. De nieuwe situatie dwingt mensen om hun leven onder de loep te nemen en meer focus te leggen op datgene wat nu eigenlijk echt belangrijk is. Er is meer aandacht voor de kleine dingen en de naaste omgeving wordt herontdekt en meer gewaardeerd. Tegelijk is het een periode waarin wordt gezocht naar andere mogelijkheden en nieuwe kansen.

Solitair wordt solidair
Hoewel het kunstenaarschap vaak een solitaire bezigheid is, ondervinden ook kunstenaars veranderingen in hun leven en werk ten gevolge van de lockdown. Voor Stedelijk Museum Breda selecteerde curator Ruth de Vos voor de tentoonstelling (Un)Locked tien Bredase kunstenaars en vroeg hen tijdens de lockdown om hun ervaringen te documenteren en persoonlijke omstandigheden van te leggen, op een manier die bij hen past.

Bij SBK Breda is de satelliettentoonstelling rondom de tentoonstelling te zien met werk van Judith Kuijpers, Ageeth Boermans en Wiesje Peels & Trijntje Keijser.

De geselecteerde Bredase kunstenaars verbeelden hun ervaringen tijdens deze bijzondere periode en daarmee de ervaringen van velen.
Ze documenteren gebeurtenissen in de samenleving of leggen hun persoonlijke omstandigheden vast. Gedwongen door de lockdown-beperkingen zoeken ze nieuwe strategieën om werk te maken: in hun directe omgeving, in de natuur, met alternatieve media of methoden. Het internet wordt dé plek om zich via kunst tot anderen te verhouden.

De diversiteit van het getoonde werk in (Un)Locked maakt het voor iedereen mogelijk er iets in te herkennen. Zo bewijst de tentoonstelling ook hoe belangrijk kunst is, juist nu – om te delen, te verbinden en troost in te vinden.