SBK Art voucher, art as a present

SBK Sprouts Young Talents 2022

29/09/2022 - 16/10/2022 @ SBK Amsterdam KNSM

Van 29 september t/m 16 oktober 2022 vindt bij SBK Amsterdam KNSM en Loods 6 de 8e editie plaats van SBK Sprouts Young Talents met nieuw werk van de 'best graduates' van de Nederlandse kunstacademies 2022.

 

Een mooie kans om in één expositie en onder één dak de beste talenten uit honderden ‘graduates’ van de 11 meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien. SBK streeft ernaar met deze jaarlijkse expositie jonge kunstenaars voor het voetlicht te brengen en daarmee de unieke diversiteit van hun werk te laten zien aan het grote publiek.

sprouts_artland 3D
Bekijk Sprouts 2022 op Artland

 

KUNSTENAARS SPROUTS 2022
Eline Boerma, Beate Bos, Rebecca Cuschera, Elyne Dunning, Sophie Engels, Bobbi Essers, Eddy Eustache, Sanne de la Fosse, Marian Genet, Safae Gounane, Nurul Ain Binti Nor Halim, Johnny Mae Hauser, Martine van Lubeek, Lucas Mergler, Abiha Naderi, Jildau Nijboer, Roza Robein, Paul Verheul en Obbe van der Weide.

Intiem en naar binnen gericht
Dit jaar leken grote thema’s als milieu en klimaat, sociale ongelijkheid, antiracisme, antikapitalisme – hoewel zeker nog aanwezig  –  wat naar de achtergrond gedrongen. Niet veel werken zijn politiek uitgesproken of maken een radicaal statement.Daarvoor in de plaats lag de nadruk op het persoonlijke en intieme: op autobiografische verhalen, nostalgie, rouw, herinneringen, trauma, verborgen pijn en leed, een duik in de familiegeschiedenis of onderzoek en verbinding met de culturele wortels en tradities van het thuisland.

Komt deze naar binnen gekeerde blik doordat de studenten, een aanzienlijk deel van de opleiding thuis, in lockdown, hebben doorgebracht waardoor er veel tijd en ruimte was voor zelfreflectie: wie ben ik, waar kom ik vandaan, wat heb ik meegemaakt? Of is het een (tegen)reactie op een mogelijk gevoel van controleverlies in een buitenwereld die chaotischer en ongrijpbaarder lijkt dan ooit?

Lhbtqia+
Een groot thema op alle academies was, net als vorig jaar, gender en identiteit en het recht op identiteit van de lhbtqia+ beweging waarbij niet zelden de maatschappelijke marge werd opgezocht. Ook zagen we opnieuw krachtige statements ten aanzien van feminisme terug.

Superhelden
Een andere tendens die opviel, was de vlucht uit de alledaagse werkelijkheid, door te reizen in de tijd, naar verre, denkbeeldige exotische oorden of naar de natuur waar de mens zich als nietig wezen toe moet verhouden. Installaties en films van fantasiewerelden, met Marvel- en game-achtige trekken, met de kunstenaar vaak zelf in de hoofdrol als held of antiheld. Het doet een aanspraak op een andere verbeeldingskracht die tot voor kort niet zo zichtbaar was.

Materiaal in de hoofdrol
Naast de terugtrekkende beweging naar het eigen of juist exotische, leken steeds meer studenten zich te concentreren op een materiaalgerichte benadering van maken met een duidelijke herwaardering van oudere technieken, organische materialen en vakmanschap. Het kan te maken hebben met een collectieve vermoeidheid ten opzichte van alle digitale apparaten waarmee wij onszelf dag en nacht omringen, en een verlangen om terug te keren naar alles wat tastbaar en echt is.

Hoe dan ook, wij kunnen deze sterke focus op onderzoek, inspiratie, experimenteren met verschillende media en materialen, de inventieve en enthousiaste manier waarop vorm, kleur en materiaal wordt onderzocht, waarderen: gewoon het simpele genot van creëren.

SBK Sprouts Young Talents audio
Beluister hier de verhalen achter het werk van de verschillende kunstenaars

Bekijk de catalogus


SBK Kunstprijzen

SBK kende tijdens de opening van de expositie twee kunstprijzen toe: de SBK Sprouts Young Talent Award en in samenwerking met de Stichting Otto Hetterscheid de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs.

Martine van Lubeek won de SBK Sprouts Young Talent Award 2022. De winnaar van de award werd bepaald door een externe jury die dit jaar bestond uit Neil Fortune (kunstenaar) en Annemarie de Wildt (historicus en curator Amsterdam Museum). Lees hier wat zij in hun juryrapport schreven zij over het werk.

De SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs prijs werd dit jaar uitgereikt aan Paul Verheul (Frank Mohr Instituut). De SBK-SOH is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars om hen te ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling. De jaarlijkse prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een solotentoonstelling bij SBK. Lees hier wat de jury zei over zijn werk.

Om te vieren dat de SBK-SOH prijs vijf jaar bestaat, besloot de stichting om een extra aanmoediging te geven aan een jong talent. De extra aanmoediging betreft een solo-expositie bij SBK. Deze extra aanmoediging ging naar Safae Gounane.

BESTEL HIER JE GRATIS TICKET VOOR SBK SPROUTS 2022


Solo expositie Wumen Ghua, w
innaar SBK Sprouts Young Talents Award 2021
Gelijktijdig met Sprouts opent de solo-expositie ‘Somehow we survived the night’ van Wumen Ghua, de winnaar van de SBK Sprouts Young Talents Award 2021. De jury die in 2021 bestond uit Hanne Hagenaars en Alexander Ramselaar kozen unaniem voor Wumen Ghua als winnaar van Sprouts 2021. Zij omschreven haar werk met de woorden: “Werk waarvan je weet dat het zich de volgende ochtend weer op je netvlies projecteert, onderhuids kruipt. Werken die zich niet helemaal prijsgeven en dat vermoedelijk nooit helemaal zullen doen.” Meer over deze expositie>

Expositie LINK: connectie tussen generaties kunstenaars
Tegelijkertijd met Sprouts vindt de expositie LINK plaats met werk van kunstenaars die hun sporen al hebben verdiend: Popel Coumou, Jantien Jongsma, Floor Kahmann, Stefan Yordanov en Femmie Duiven. Met de expositie LINK wordt een connectie gemaakt tussen het werk van kunstenaars die hun eigen koers al hebben bepaald met de net-afgestudeerde Sprouts. Voor de afstudeerders een brug naar de buitenwereld en een krachtmeting; voor de gerenommeerde kunstenaars een inspirerende ontmoeting met de jonge lichting. In het kader Sprouts heeft SBK een samenwerking met Arti et Amicitiae. De Sprouts expositie wordt in het voorjaar 2023 doorgezet naar Arti en daarnaast zijn alle LINK kunstenaars geselecteerd uit het ledenbestand van Arti et Amicitiae.

Expositie Faces
Rondom Sprouts organiseert Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst de satelliet-expositie Faces met werk van de jonge kunstenaars Timothy Voges, Fally Sene Sow, Mo Arab en Ken Doorson. Allemaal laten zij in deze expositie portretten zien, in de vorm van schilderijen en collages. Portretkunst kent een lange traditie waarin identiteit een belangrijke rol speelt, iedere kunstenaar geeft hier zijn eigen draai aan. Meer over deze expositie>

SBK Sprouts Young Talents 2022 wordt (mede) mogelijk gemaakt door het AFK en het Pictoright Fonds.

 

Afk logo transparant         

 

SBK SPROUTS YOUNG TALENTS 2022
29 sep t/m 16 okt 2022

Locatie SBK Kunstuitleen & Galerie en Loods 6
KNSM-laan 307-309
1019 LB Amsterdam

INGANG tijdens de opening van Sprouts:
Loods 6
KNSM-laan 289
1019 LB Amsterdam

Openingstijden
Woensdag t/m zondag 11.00 – 18.00 uur

BESTEL HIER JE GRATIS TICKET VOOR SBK SPROUTS 2022

Persbericht SBK: podium voor nieuw kunsttalent

Safae Gounane
Roza Robein
Martine van Lubeek
Bobbi Essers
Ain
Eline Boerma
Elyne Dunning
Eddy Eustache
Beate Bos
Obbe van der Weide
Jildau Nijboer
Lucas Mergler
Marian Genet
Paul Verheul
Sanne de la Fosse
Abiha Naderi
Rebecca Cuschera
Johnny Mae Hauser
Sophie Engels