SBK Art voucher, art as a present

SOFTART

01/10/2020 - 18/10/2020 @ SBK Amsterdam KNSM

SOFTART gaat over ‘fiber art’ in alle mogelijke toepassingen, vormen en kleuren en laat zien dat textielkunst springlevend is. Verschillende kunstgeneraties tonen verrassende overeenkomsten in thema, materiaal en/of productieproces.

SBK SHOWT AAIBARE KUNST!

Van 1 tot en met 18 oktober 2020 organiseert SBK Kunstuitleen Galerie in de Bagagehal Loods 6 in Amsterdam de expositie SOFTART met ca. 20 imposante textiele kunstwerken uit de SBK collectie van onder andere Philip Boas, Jeroen Vinken, Nel Bottema, Lilly van der Stokker en Claudy Jongstra, gecombineerd met textielgerelateerd werk van hedendaagse gerenommeerde kunstenaars en jonge talenten als Inez de Brauw, Carina Ellemers, Neil Fortune, Celia Hadeler, Lisette van Hoogenhuyze, Fransje Killaars, Karola Pezarro, Barbara Polderman, Tejo Remy en René Veenhuizen, Hinke Schreuders, Noah Arends, Robin Speijer, Tanja Smeets, Hedy Tjin, Akiko Yanagimoto, Irieé Zamblé en Ray Zijlstra.

Bezoek SOFTART virtuele tour op Artland.
SOFTART in de media

De basis van deze expositie is een groot aantal bijzondere, monumentale wandkleden, gemaakt in de jaren ’70 – ’90, die SBK in haar collectie heeft. Bij schoonmaak en restauratie van deze kleden, werden wij verrast door de kwaliteit en kunsthistorische waarde ervan en besloten in het kader van ons 65-jarig bestaan in 2020 hier een tentoonstelling mee te maken.

Verrassend zijn de meterslange zijden gordijnstoffen uit de Mazzo-serie van Jeroen Vinken met poëtische afbeeldingen. Lengte en soepel vallende plooien kenmerken ook de doeken van Annie Vriezen. Marianne Souerbren en Nel Bottema hebben juist weer een pure en robuuste uitstraling waarbij de structuur bepaald wordt door natuurlijk materiaal als vlas, wol, bast, katoen en veren. Heel anders qua uitstraling is het geel-zwarte wandkleed van C. Snoei met een schilderachtige toets. Philip Boas gooit het qua techniek over een heel andere boeg. In zijn kleden zie je inheemse patronen als tatoeages, uitgevoerd met de eeuwenoude batiktechniek.

Van textielkunst naar fiber-art

Om de textielkunst van toen door te trekken naar de fiber-art van nu, heeft SBK diverse hedendaagse (textiel)kunstenaars benaderd voor deze expositie. Hiermee is een interessante rode draad ontstaan die de continuïteit van het gebruik of inspiratie van textiel in de kunst binnen drie generaties toont. De diverse werken gaan een boeiende ‘dialoog met elkaar aan’.

Robin Speijer bijvoorbeeld laat zich in haar schilderijen inspireren door de eigenschappen van textiel zoals dessins en plooien. Door deze uit te vergroten en vanuit een ander perspectief te tonen, ontstaat een boeiend kader. Lisette van Hoogenhuyze gebruikt warme kleuren en grafische iconografie die je aantreft in surf- en badkleding en op strandhanddoeken. Intrigerend zijn ook de geborduurde kunstwerken met alledaagse huiselijke taferelen van Akiko Yanagimoto. De serie Rugs & Wall Hangings van Celia Hadeler is geïnspireerd op plooien en rimpels. Haar kleden zijn kleurrijk en werken als een trompe l’oeil, ze zijn een absolute blikvanger.

Herwaardering

Beeldende kunst en textielkunst zijn lange tijd gescheiden werelden geweest. Hoewel sinds de jaren ’60 de emancipatie van textiel als volwaardig artistiek medium plaatsvond, bleven kunstenaars die vanuit de fiber-art textielwerk maakten in de marge opereren. De actuele belangstelling voor textiel in mode, interieur en kunst heeft het tij gekeerd en beleeft een revival. Eigenlijk zijn wandkleden nooit helemaal weggeweest, maar worden in deze snelle, onzekere tijden waarin technologie een steeds grotere rol speelt en we behoefte hebben aan materialen die warmte en geborgenheid uitstralen, opnieuw gewaardeerd.

Deelnemende kunstenaars: 

Noah Arends, Inez de Brauw, Carina Ellemers, Neil Fortune, Celia Hadeler, Lisette van Hoogenhuyze, Fransje Killaars, Karola Pezarro, Barbara Polderman, Tejo Remy en René Veenhuizen, Hinke Schreuders, Robin Speijer, Tanja Smeets, Hedy Tjin, Akiko Yanagimoto, Irieé Zamblé, Ray Zijlstra.

Werken uit de SBK-collectie:

Philip Boas, Nel Bottema, Marion Gadiot, Claudy Jongstra, A.G. Lichtveld, Marianne van Uden Haselhoff, Marietta Veldhuizen, Jeroen Vinken, Annie Vriezen, Susan Sieger Pfeiffer, C. Snoei, Marianne Souerbren, Babette Treumann, Lilly van der Stokker, Will Vaes, Maria Westra.

SOFTART is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Pictoright Fonds, Prins Bernhard Culture Fonds en Loods 6.

Met dank aan: Zo Retro, Van Noor (meubels beschikbaar gesteld voor fotoreportage)

Expositie SOFTART
Van 1 t/m 18 oktober 2020
Openingstijden:  di t/m zo: 11.00 – 18.00 uur
Locatie: Bagagehal Loods 6/ SBK KNSM, KNSM-laan 307-309, Amsterdam
Celia Hadeler
Irieé Zamblé
Tejo Remy&René Veenhuizen
Wil Vaes
Lisette van Hoogenhuyze
Neil Fortune
Hinke Schreuders
Atelier Remy Veldhuizen
Noah Arends
Hedy Tjin
C. Snoeij
Jeroen Vinken
Nel Bottema
Fransje Killaars