SBK Art voucher, art as a present

Seet van Hout & Linda Nieuwstad | Bloemenzucht

19/01/2019 - 02/03/2019 @ SBK Amsterdam KNSM

Seet van Hout en Linda Nieuwstad zijn beiden al jaren geinspireeerd door bloemen en maken allebei gebruik van textiel en andere materialen.

Treed binnen in de wonderlijke wereld van de botanica en raak gefascineerd door het bloemrijke resultaat van Van Hout en Nieuwstad.

Over Seet van Hout (Nijmegen, 1957)

Al jaren maakt Seet van Hout werk dat de diversiteit van vorm, kleur en betekenis van de bloemenwereld verbeeld. Schilderijen die ontstaan door van Hout’s methode om de verf op het liggende doek te gieten en te druppelen. Door gebruik te maken van verschillende consistenties van verf , transparante en dekkende velden die verbindingen aangaan ontstaan schilderijen die uit organische, kleurrijke en levendige figuren opgebouwd zijn die aan de plantenwereld refereren.

Deze langlopende (sinds 2001) serie schilderijen en werken op papier heeft de titel ‘Blumenzucht ‘. Betekent ‘zucht’ in het Duits ‘teelt van bloemen’, in het Nederlands heeft ‘zucht’ de meer poëtische betekenis van een diep verlangen.
Latere series als ‘Red Greenhouse’ en ‘Building the Garden’ gaan door op dit thema.
Uit gravures van bloemen en planten uit oude alchemie – en botanicaboeken ontstaan nieuwe bloemen in haar Greenhouse. Met rood draad geborduurde schilderijen vormen de basis van deze serie werken waar de verf quasi toevallig tussen de borduurdraden doorloopt en zo wonderlijke mengsels van nieuwe bloemen laat ontkiemen.

Over Linda Nieuwstad

De bloemen van Linda Nieuwstad zijn gigantisch. Vergeet-me-nietjes zo groot als ontbijtborden, rozen in de maat van vrachtwagenbanden en narcissen waar je onderdoor kunt lopen. Ze begon met het maken van groot formaat bloemen toen ze een museum in Nederland bezocht gevuld met bloemstillevens van meesters uit de 17e eeuw. Sindsdien droomt ze er van om in zo’n stilleven te wonen.

Ongeveer 10 jaar geleden deed Linda Nieuwstad een master opleiding in autonoom beeldende kunst aan het Sandberg instituut in Amsterdam. Toen haar studiegenoten hedendaagse beeldende kunst tentoonstellingen bezochten, ging Linda naar het Prinsenhof in Delft waar ze de 17e eeuwse schilderijen van Jan van Huysum ging bekijken.

Op dat moment had ze niet in de gaten dat haar bezoek zo’n grote impact zou gaan hebben op haar leven. Ze was totaal overdonderd door de precisie waarmee de bloemen waren geschilderd. De bloemen leken vers geplukt en de insecten leken zo van het doek af te vliegen. Ze bestudeerde elk detail op de schilderijen nauwkeurig en ze kreeg meerdere waarschuwingen van de suppoosten van het museum omdat ze met haar neus te dicht bij het canvas kwam. Ze droomde er van om in de doeken te stappen en de rozen te kunnen ruiken, de harige stelen van de narcis te kunnen aanraken en een dutje te doen onder een stokroos. Op die dag is een droom geboren en sindsdien maakt Linda Nieuwstad gigantische bloemen.

Nieuwstad’s kunstwerken zijn onder andere terug te vinden op beurzen en events en in fotoreportages van mode-en woonbladen, zoals Elle Decoration, WOTH, etc.