SBK Art voucher, art as a present

SBK Sprouts Young Talents 2017

28/09/2017 - 08/10/2017 @ Loods 6 Amsterdam

Met de jaarlijks terugkerende expositie Sprouts Young Talents wil SBK jong talent een springplank bieden en de eerste stappen in hun kunstenaarspraktijk vergemakkelijken, door hen onder de aandacht te brengen bij een groot publiek en relevante spelers binnen de kunstwereld.

SBK Sprouts 2017 editie is grootser van opzet dan voorgaande jaren. Meer vierkante meters en een uitgebreide randprogrammering voor kunstenaars en publiek. Net als voorheen exposeert SBK ook deze keer de beste ‘graduates’ van de Nederlandse kunstacademies. Maar nu binnen de eigentijdse context van recent werk van eerder verkozen afgestudeerden uit de serie Sprouts 2014-2016. En in samenhang met kernstukken uit de SBK-collectie. Door de verbinding van de werken van de jonge kunstenaars met topstukken uit de SBK-collectie, worden deze direct in een kunsthistorisch context geplaatst.

In Sprouts 2017 presenteert SBK werk van 50 aanstormende talenten die vanuit verschillende disciplines werken. Er zijn (licht)installaties, (wand)sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie (installaties), site-specific werken en beelden te zien; uiteenlopende technieken, stijlen en thema’s.

Zie de catalogus.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS SPROUTS YOUNG TALENTS 2017
Karim Adduchi – Gunhild Ang -Mo Arab -Nathaniël Bagijn- Jip de Beer -Babs Bleeker Barbara Boers- Lieuwe Bouwman- Stefan Cammeraat- Iris Claessens- Kim Dijkstra- Lisa Eksteen-Inge van Genuchten -Roselien Hassing -Maaike Hermse- Koen Kloosterhuis- Yara de Kok – Thomas Kooijmans -Eva Kreuger -Einar Limi -Leonie van der Linden -Nina Markkula- Nathalie Mannaerts- Geray Mena -Tommy de Moor -Frank Niessen -Romee van Oers- Tessa van Rijn- Lieve Rutte- Max Schulze- Manju Sharma- Bruno Slagboom – Emma Smids -Kateryna Snizhko- Jef Stapel -Edmond Steinbusch -Charlotte Steunebrink Akycha Tegelaar- Christian Thomsen -Huub Vlemmings- Liza van Vliet -Timothy Voges Esmay Wagemans -Thomas Westphal -Johnny Theodorus Wiekhart- Amanda van Wijk Mathilde van Wijnen -Alexander Zaklynsky

LOCATIE

De expositie vindt dit jaar plaats in de monumentale bagagehal van Loods 6, een 880 m2 grote loods op het KNSM-eiland te Amsterdam en in de eigen SBK-vestiging op de KNSM-laan 307-309.

KUNSTPRIJZEN

Aan de SBK Sprouts Young Talents expositie zijn twee kunstprijzen gekoppeld: de SBK SPROUTS Award en de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs.

De SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs is een nieuwe aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars om hen te ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling. Het is een gezamenlijk initiatief van SBK en Stichting Otto Hetterscheid en speciaal bedoeld voor deelnemers aan de SBK Sprouts exposities met werk van jong talent. De jaarlijkse prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een tentoonstelling bij SBK.

De gezamenlijke jury van SBK en Stichting Otto Hetterscheid heeft voor het eerste jaar waarin deze prijs wordt uitgereikt twee winnaars uitgekozen: Roselien Hassing en Emma Smids.

De jury bestond in 2017 uit Sanneke Stigter en Hans en Leonie Hetterscheid van Stichting Otto Hetterscheid en het artistieke team van SBK.

SBK SPROUTS Award
Elk jaar signaleert het artistieke team op de academies de tendensen in het werk van de ‘graduates’. Deze liggen ten grondslag aan de selectie van de kunstenaars voor de SBK Sprouts Young Talents expositie. Aansluitend op de missie van SBK: “Hoogwaardige kunst met culturele waarde voor een breed publiek toegankelijk maken en zo breed mogelijk uitzetten in de samenleving”, gelden bij de selectie van de winnaar van de SBK Sprouts Award de visuele kracht en originaliteit als andere zwaarwegende criteria. En daarnaast de mogelijkheid om het werk uit te kunnen lenen en te verkopen aan bedrijven en particulieren.

De winnaar van de SBK Sprouts Young Talent Award 2017 is Jip de Beer.

Jury

De winnaar van de SBK Sprouts Award wordt bepaald door het artistieke team van SBK en een externe jury bestaande uit Veronique Baar (conservator Bouwfonds Kunstcollectie) en Niels Post (kunstenaar en blogger).

Véronique Baar werkte na haar studie kunstgeschiedenis als conservator van een bedrijfscollectie. Ze schreef vervolgens het boek “Kunst? Kopen! Handleiding bij het kopen van hedendaagse kunst” en richtte QKunst op, dat bedrijven en overheid begeleidt bij het formuleren van kunstbeleid, het inventariseren en (her)plaatsen van kunst en het ontwikkelen van kunst in de publieke ruimte. Tot de opdrachtgevers van QKunst behoren de Gemeente Amsterdam (Noord/Zuidlijn), Rabobank, Alliander en Provincie Zuid-Holland.

Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

WERK VAN JONG TALENT IN EEN KUNSTHISTORISCHE CONTEXT

Werk van ‘Sprouts-veteranen’ en jong talent worden naast topstukken uit de SBK-collectie geplaatst, waardoor nieuwe spanningsvelden en intrigerende overeenkomsten ontstaan. SBK kiest dit jaar bewust voor een nieuwe opzet van Sprouts Young Talents. Voor het eerst zijn ook de Sprouts-alumni, deelnemers aan eerdere edities, gevraagd te exposeren met nieuw werk, om te zien hoe zij zich hebben ontwikkeld. Door het werk van nieuwe Sprouts hiernaast te plaatsen en in dialoog te laten gaan met topstukken uit de SBK-collectie, biedt SBK de bezoeker een handvat om het werk van de talenten uit 2017 te plaatsen. Hoe uiteenlopend de presentaties van de studenten ook zijn, wat betreft thema-, materiaal-, compositie- en kleurkeuze, ze passen in een traditie –of ze nu een tegenreactie op zijn of een verwijzing naar werk van voorgaande aanstormende talenten.

ACTIVITEITEN

Rondleidingen: Hoe meer je over een kunstwerk weet, hoe meer het gaat leven. Daarom organiseren we twee (gratis) rondleidingen op vrijdag 29 september 18.00- 19.00 uur en zondag 8 oktober 14.00 – 15.00 uur . Aanmelden kan via amsterdamknsm@sbk.nl, max. 15 deelnemers per rondleiding.

SBK Sprouts dinner deal in de Kompaszaal

Combineer je bezoek aan Sprouts met deze heerlijke dinner deal.

Speciaal voor de opening van Sprouts hebben onze buren een SBK Sprouts maaltijd samengesteld. Op de huid gebakken makreelfilet met een stamppotje van zoete aardappel en rucola, sausje van peen en gesmoorde zeekraal. €15,50 p.p. Graag van te voren reserveren via info@kompaszaal.nl o.v.v. sprouts dinner deal. S.v.p. vegetarische wensen of andere dieetwensen vermelden. De Kompaszaal, KNSM-laan 311, Amsterdam. www.kompaszaal.nl

 

Jip de Beer
Speeddate kunstenaars
Lieve Rutte
Manju Sharma
Roselien Hassing, winnaar SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs 2017
Roselien Hassing
Roselien Hassing
Emma Smids, winnaar SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs 2017
Karim Adduchi
Gunhild Ang
Johnny Wiekhart
Barbara Boers
Jip de Beer, winnaar SBK Young Talents Award 2017
Nathaniel Bagijn
Inge van Genuchten
Yara de Kok