SBK Art voucher, art as a present

RED, YELLOW AND NEON

09/09/2018 - 14/10/2018 @ SBK Amsterdam KNSM

Van 9 september tot en met 14 oktober presenteert Galerie 1 Amsterdam KNSM werk van Martha Scheeren Eva Roovers en Daniël Mullen.

Het werk van Eva Roovers, Martha Scheeren en Daniël Mullen kenmerkt zich door sprankelende, vibrerende kleuren, waarbij je je van alles kunt visualiseren. Het kunnen klanken of smaken of structuren zijn….
Ieder van deze kunstenaars onderzoekt wat kleur en vorm met de beleving van de toeschouwer doet.

Daniël Mullen

Mullen (1985, Glasgow, Schotland) studeerde in 2011 af met een BFA van de Gerrit Rietveld Academie. Mullen heeft internationaal geëxposeerd; Londen, Vancouver, New York en meest recent zijn eerste museumshow in Berlijn. Zijn werk is aanwezig in opmerkelijke privé- en bedrijfscollecties.
Door verf met een polsband op onbewerkt canvas aan te brengen, slaagt Mullen erin gelaagde beelden te maken, waarbij hij voortdurend de grenzen van de waarneming verlegt. Geïnteresseerd in het concept van ‘monolieten’ en architecturale verbeeldingen, is Mullen lange tijd bezig geweest met het visuele vermogen en de intensiteit van diepte en licht wanneer ze met een vlak oppervlak in aanraking komen.

Synesthesie
Mullen’s echtgenoot, de Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Lucy Engelman heeft Synesthesie, een fenomeen dat zich het best laat beschrijven tot een vermenging van twee of meer zintuigen. Dit fenomeen stelt haar in staat kleuren te proeven, geluiden te ruiken en zelfs verbale gegevens te ervaren als een spectrum van levendige kleuren. Mullen besloot haar complexe zintuiglijke wereld te vertalen in een bijzondere set van kunstwerken.
De werken, onder de naam  ‘A Different Kind of Time: Sequencing Spatial Temporal Synesthesia’ bevatten elk een reeks vlakke rechthoekige vormen die zijn gerangschikt in verschillende bogen en lijnen. De hoek van de vormen wordt in elk werk verwisseld, sommige uitgelijnd met slechts één zijde naar het publiek gericht, terwijl anderen dwars door het doek heen lijken te projecteren of zich terugtrekken in het geroteerde vlak van het schilderij.
Engelman legt uit dat de werken de beste visuele benadering zijn van wat ze ervaart, vooral in relatie tot de vertaling van haar gedachten van letters, cijfers en tijd.

Martha Scheeren

Martha Scheeren (1958) studeerde van 1976 tot 1981 aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Na het voltooien van haar kunstopleiding heeft zij van 1981 tot 1984 een opleiding gevolgd tot docent kunstgeschiedenis en tekenen. Momenteel woont en werkt Scheeren in Amsterdam.
Kleur en licht; deze twee woorden komen bij je op wanneer je het werk van Scheeren ziet. Haar creaties, die prachtige, heldere kleuren bevatten en een hele ruimte kunnen kleuren en verlichten, kunnen gerekend worden tot de abstract-expressionistische kunst. Met haar oeuvre wil Scheeren kleur als een optisch verschijnsel – als eigenschap van licht – neerzetten. Zij meent dat alle kleuren ‘zich gedragen’. Wanneer kleuren bij elkaar in de buurt komen, ontstaan er relaties, aldus Scheeren. Je hebt sterkte en zwakke tinten, en elk kleur heeft zijn eigen eigenschap. Er zijn kleuren die andere nuances verdringen of gebruiken, terwijl sommige kleuren elkaar juist ondersteunen. Gedirigeerd door Scheeren bemoeien de kleuren in haar werken zich eindeloos met elkaar.