SBK Art voucher, art as a present

Otto ‘meets’ Emma & Roselien

25/03/2018 - 06/05/2018 @ SBK Amsterdam KNSM

Van 25 maart tot en met 6 mei 2018 presenteert SBK Galerie 1 een unieke expositie van de aanstormende jonge fotografen Roselien Hassing (1993) en Emma Smids (1988), samen met hoogtepunten uit de collectie van kunstenaar Otto Hetterscheid (1927–2010).

Aanleiding is de in oktober 2017 uitgereikte SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs aan Hassing en Smids tijdens de SBK Sprouts-expositie.

De SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars om hen te ondersteunen in hun artistieke ontwikkeling. Het is een gezamenlijk initiatief van SBK en Stichting Otto Hetterscheid en speciaal bedoeld voor jong talent, geselecteerd tijdens de jaarlijkse eindpresentaties van de Nederlandse kunstacademies. In de expositie ‘Otto Hetterscheid meets’ tonen Emma Smids, de winnaar van de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs 2016 en Roselien Hassing, de winnaar uit 2017, hun werk gecombineerd met een aantal hoogtepunten uit de Hetterscheid-collectie, werk van de meester zelf. Een unieke combinatie.

Lyrisch en expressief
Tijdens de expositie zijn ongeveer twintig werken te zien van Otto Hetterscheid. Het werk van Hetterscheid is poëtisch, lyrisch, expressief, maar soms ook ingetogen. Met enkele forse trefzekere streken zet hij een sterk beeld neer. De collage-achtige stijl die hij vooral in zijn beginperiode als kunstenaar toepaste, blijft zichtbaar in zijn latere schilderwerken.

Tijdloos en dromerig
Volgens de jury van de SBK-Hetterscheid Stimuleringsprijs tonen de kleurenfoto’s waarmee Roselien Hassing haar prijs verdient, tijdloze landschappen. ‘Tussenmomenten’ noemt zij ze zelf. Het zijn foto’s van schijnbaar loze momenten waarin de wereld aan je voorbij trekt. Maar in deze fotografische beelden ontstaat iets nieuws: dromerige, broeierige of verstilde vergezichten.

Associatief en filmisch
Emma Smids’ fotocollages zijn, volgens de jury, spannend, sterk associatief en filmisch van karakter. Je kunt erin verdwijnen en verdwalen. Het gaat in haar werk om herinneringen die we met ons meedragen, herinneringen die steeds veranderen en hun geheimen nooit prijsgeven.

Over Otto Hetterscheid (1927–2010)
Otto Hetterscheid werd geboren in Vught in 1927. Hij studeerde aan de School voor Industriële vormgeving in Eindhoven en aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam, de latere Rietveld Academie. Aanvankelijk werkte Otto Hetterscheid enige tijd als grafisch ontwerper en al snel begon hij zijn eerste collages te maken Zijn werk bevindt zich onder andere in collecties van het AMC, het Stedelijk Museum in Amsterdam en Museum Bommel van Dam in Venlo. De laatste jaren van zijn leven woonde en werkte Hetterscheid in het Rosa Spier Huis in Laren, waar hij is overleden in 2010. Tijdens zijn leven heeft hij al een stichting opgericht voor de ondersteuning van de beeldende kunst. Na zijn overlijden is de Stichting Otto Hetterscheid actief geworden. Zij beheert zijn nalatenschap, organiseert tentoonstellingen en begunstigt jonge kunstenaars.

Meer informatie over de stichting: stichtingottohetterscheid.nl

Otto Hetterscheid in atelier
Otto Hetterscheid
Otto Hetterscheid
Roselien Hassing
Roselien Hassing