SBK Art voucher, art as a present

Otto Hetterscheid

23/10/2016 - 27/11/2016 @ SBK Amsterdam KNSM

Otto Hetterscheid's werk staat voor eenvoud, is wars van effecten en integer. Hij werkte met gemengde technieken op papier: potlood, acrylverf, krijt, pastel en collagemateriaal dat soms wel heel letterlijk van de straat kwam. 

Eenvoud, wars van effect en integer in een schilder- en tekenkunst, die altijd heel duidelijk als van Hetterscheid te herkennen is. Otto Hetterscheid is in 2010 overleden, maar heeft meer dan vijfendertig jaar gewerkt aan een oeuvre, waarop het etiket lyrisch abstract geplakt kan worden.

In de manier waarop Hetterscheid zijn composities opbouwde, schemert nog altijd iets door van de grafisch vormgever, die hij ooit was en waarvoor hij in Eindhoven en Amsterdam werd opgeleid. In het schilderen noemde hij zich met enige trots autodidact. Wel keek hij nog steeds veel naar kunst van collega’s en bezocht hij veel tentoonstellingen.
Van tevoren was er nooit een plan. Alles ontstond spontaan en intuïtief en binnen de paar uren, waarop de kunstenaar het meest geconcentreerd was. Dit is wat hij daar zelf over gezegd heeft: ‘Alles draait bij mij eigenlijk om het krijgen van de kriebels steeds weer een nieuw werk te maken. Ik weet dan nooit wat ik ga maken. Ik beschouw alles als een poging. Een eindstreep is er niet. Die bereik je ook niet. Dat is de reden om altijd maar door te gaan, op zoek naar datgene wat je zelf niet van tevoren kunt voorspellen. Na elk werk wil ik een volgend maken en heb ik met het vorige al afgerekend.’

Hetterscheid werkte altijd op papier in zogenaamde gemengde technieken met potlood, acrylverf, krijt, pastel en collagemateriaal, dat soms heel direct van de straat werd opgeraapt.

Alle werken, hoe persoonlijk ze ook zijn, dragen een nummer in plaats van een titel. ‘Ik wil de mensen niet binden, maar vrij laten in het kijken en associëren. Bovendien stelt het me in staat op de achtergrond te blijven. Het gaat om het werk, niet om mij.’

Ter nagedachtenis aan hem en om zijn werken te beheren is een stichting opgericht: Stichting Otto Hetterscheid

www.stichtingottohetterscheid.nl

 

Otto Hetterscheid
Otto Hetterscheid
Otto Hetterscheid
Otto Hetterscheid
Otto Hetterscheid
Otto Hetterscheid
Otto Hetterscheid
Otto Hetterscheid