SBK Art voucher, art as a present

LIJNENSPEL

07/08/2020 - 07/09/2020 @ Online uitleenexpositie

Onderstaande kunstwerken bestaan uit verschillende vormen, opgebouwd uit lijnen en/of andere vormen en patronen.

‘De lijn is een continue opeenvolging van punten in de ruimte’ (Kadinsky)

Het resultaat ontstaat soms na uitgebreid onderzoek van de kunstenaar door zoveel mogelijk ‘ruis’ weg te laten en te komen tot een simpele, pure vorm met veel zeggingskracht. Soms ook nog versterkt door alleen zwart en wit te gebruiken. Het lijkt verpletterend simpel, maar pas op: dan doe je deze kunstwerken écht te kort. Er zit een hele wereld achter de lijntekening. Probeer het eens uit. Wordt verliefd op de lijn!

Element, contour, letters en symbolen 

Lijnen kun je zien op 2 manieren, als element/contour of als letters. Als artistiek element of contour worden de lijnen gebruikt in zijn eenvoudigste vorm. Ze definiëren een figuur en zo scheiden ze de vorm van de omringende ruimte.  Lijnen kunnen ook een letter, woord of symbool vormen. Waarbij het Westerse schrift weer heel andere tekens vormt dan het Chinees of Arabisch.

Ritme en beweging 

Lijnen kunnen ook ritme creëren, afhankelijk van de frequentie, herhaling en de afstand er tussen. Denk aan de kunstwerken van Mondriaan. Gemaakt uit de vrije hand zijn lijnen persoonlijker en expressief. Net als een handtekening heeft elke persoon zijn unieke en verschillende streek.

In bijvoorbeeld de tekeningen van Richard Hefti zie je in dunne lijnen opgetrokken wezens, geplaatst tegen een kale, witte achtergrond, of wit uitgespaarde figuren die zich bewegen tegen een druk betekende of zwarte achtergrond. Hefti heeft met opzet de normale proporties verminkt. Het levert karikaturen, maar ook kwetsbare wezens op. In al deze werken draait het om de relaties die de figuren met elkaar hebben. Erotiek en passie, maar ook woede, eenzaamheid en onmacht worden door Hefti tot uiting gebracht.

Al deze kunstwerken zijn te leen en te koop