SBK Art voucher, art as a present

Lights of Perception Noorda en Van de Stolpe

29/05/2022 - 26/06/2022 @ SBK Amsterdam KNSM

Van 29 mei t/m 26 juni exposeren Robin Noorda en Margot van de Stolpe bij SBK locatie KNSM. In het fotografische werk van Noorda en Van de Stolpe spelen licht en perceptie de hoofdrol.

Tropism Art & Science Collective

Beide kunstenaars maken deel uit van het kunstenaarscollectief Tropism Art & Science Collective. Een tropisme is een fenomeen dat de draaibeweging van een organisme aangeeft als reactie op een stimulus. Het meest bekende voorbeeld van tropisme is een plant die in de richting van het licht groeit. In navolging hiervan zijn de Tropisten kunstenaars die zich laten prikkelen door de natuur en in hun werk die stimulus willen doorgeven.

Robin Noorda

Robin Noorda maakte voor de serie ‘Hyperama’s’ in vier windrichtingen foto’s van landschappen en steden. De foto’s verwerkte hij daarna tot zogenoemde ‘hyperbolische panorama’s’. De werken simuleren het perspectief van een insect, die met zijn uitpuilende samengestelde ogen een zicht heeft van bijna 360°, enkel beperkt door de dode hoek veroorzaakt door zijn eigen lichaam.

Margot van de Stolpe

De florale portretten in de tweedelige serie ‘Flora Imago Blond’ en ‘Floara Imago Dark’ van Margot van de Stolpe vangen de essentie van het vluchtige bestaan van bloemen op een bijna aquarelistische wijze in botanische fotogrammen. Ze vormen een eigentijds herbarium met compositorische verwijzingen naar Ikebana, de Japanse bloemschikkunst.

Samenwerkingsproject ‘Ultra Vanity’

De twee kunstenaars werken ook samen aan projecten. Het samenwerkingsproject ‘Ultra Vanity’ bestaat uit een speelse en soms absurdistische serie florale stillevens gefotografeerd in specifiek ultraviolet licht. Door fluorescentie laten bepaalde planten en bloemen een bijzonder kleurenspectrum zien. Het kleurenpallet betreft de kleurenperceptie van insecten.

De foto’s zijn in volledige duisternis gemaakt waarbij speciale beschermende brillen gedragen moeten worden. Tijdens minutenlange belichtingen met het onzichtbare, maar gevaarlijke en letterlijk verblindend UV licht wordt het fenomeen van fluorescentie opgeroepen. Het is nauwkeurig schilderen met die UV licht bundel. Een werkwijze die met de lange sluitertijden aan de magie van de begintijd van de fotografie doet denken.

De opening van de expositie ‘Lights of Perception’ vindt plaats op 29 mei om 16:00 uur. Een hapje en drankje staan klaar om de expositie feestelijk te openen!

Opening 29 mei

De opening van de expositie ‘Lights of Perception’ vindt plaats op 29 mei om 16:00 uur. Een hapje en drankje staan klaar om de expositie feestelijk te openen!

NB Op deze dag vindt ook de opening van de solo-expositie van Nona Mooij plaats, zij exposeert naar aanleiding van het winnen van de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs. Echter begint de opening van Nona Mooij een uurtje eerder.