SBK Art voucher, art as a present

José Maria Capricorne bij SBK Breda

14/10/2023 - 31/12/2023 @ SBK Breda

Verken de boeiende reis door de kunstwerken van José Maria Capricorne bij SBK Breda. Bij SBK Breda vind je een aanvullende, complementaire expositie van verschillende schilderijen uit zijn omvangrijke oeuvre, naast de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Breda.

José Maria Capricorne, geboren op Curaçao, startte zijn kunstcarrière als decoratie- en porseleinschilder. Na zijn opleiding aan de Amsterdamse Grafische School werkte hij als reclameontwerper en kunstenaar. In 1968 richtte hij samen met archeoloog Eddy Ayubi de eerste kunstacademie op Curaçao op, waarvan hij later directeur werd. Gedurende de jaren bleef Capricorne actief als kunstenaar, en zelfs nu blijft hij zich richten op de verbeelding van de Caribische levenskracht en het bevorderen van de empowerment van het Caribische deel van het Koninkrijk. Capricorne heeft diverse prijzen ontvangen voor zijn werk en heeft zich ingezet voor kunstprojecten met mensen met beperkingen en mensen in detentie.

Op het eerste gezicht maken de werken een vrolijke en zorgeloze indruk, maar ze wortelen wel degelijk in de complexe, menselijke werkelijkheid. Capricorne verwijst daarbij naar persoonlijke en universele onderwerpen. Behalve zijn eigen geschiedenis speelt het koloniale verleden van zijn geboorteland een rol. Ook de verhouding tussen de mens en de natuur is een terugkerend thema.

Expositie Stedelijk Museum Breda

In het Stedelijk Museum in Breda is vanaf 14 oktober de expositie ‘José Maria Capricorne – Moederboom’ te zien. Als je volledig betoverd bent door de werken van Capricorne in het Stedelijk Museum Breda, overweeg dan een bezoek aan SBK Breda. Hier kun je ervoor kiezen om zijn kunstwerken te lenen. Het lenen van kunst bij SBK Breda biedt je de flexibiliteit om regelmatig van kunststijl te veranderen, zodat je altijd een frisse en inspirerende omgeving kunt creëren. Bovendien hebben we een uniek spaar-en-koopsysteem waarbij je een deel van je maandelijkse leenbedrag kunt opsparen als collectie tegoed. Dit collectie tegoed kun je gebruiken om kunstwerken aan te schaffen die voor jou van onschatbare waarde zijn.

De expositie bij SBK Breda is te zien van 14 oktober t/m 18 november. De werken zijn na de expositie te bezichtigen in de kunstuitleencollectie.