SBK Art voucher, art as a present

Expositie “In Between” Albert Fröling en Anouk Veerkamp Breda

23/09/2023 - 11/11/2023 @ SBK Breda

Op 23 september opent SBK Breda haar deuren voor een bijzondere en inspirerende kunstervaring met de duo expositie "In Between". Deze tentoonstelling brengt het unieke werk van kunstenaars Albert Fröling en Anouk Veerkamp samen, waarin hun uiteenlopende artistieke stijlen samenkomen in een interessante dialoog.

Albert Fröling en Anouk Veerkamp presenteren hun werk in een onverwachte combinatie in de galerie van Stichting Beeldende Kunst in Breda op uitnodiging van Torvald Derksen; locatiemanager en curator van SBK Breda. Albert, afkomstig uit het noordelijke Groningen, en Anouk, oorspronkelijk uit het zuidelijke Maastricht, vinden elkaar in het bruisende centrum van Breda, waar de expositie plaatsvindt. Ze vinden elkaar ergens ‘in between’.

Ook in werk lijken de kunstenaars elkaar ergens in het midden te vinden. Door voortdurende observatie, reflectie en emotie geven ze vorm aan hun werk. Intuïtief werken voert de boventoon. Ze experimenteren beiden met materialen en technieken. Er wordt continu geobserveerd, nagedacht en gevoeld. Alberts werk straalt levendige kleuren en enthousiasme uit, terwijl Anouk met een melancholische ondertoon speelt en een minimalistischer kleurenpalet hanteert. In deze tentoonstelling smelten hun kunstwerken moeiteloos samen, soms contrasterend, soms in gesprek, maar altijd ergens “in between”.

De opening van “In Between” op 23 september markeert een kans voor kunstliefhebbers om getuige te zijn van dit boeiende samenspel tussen twee kunstenaars. De expositie opent feestelijk om 14:00 op 23 september en zal lopen tot 11 november 2023. De expo is vrij toegankelijk voor het publiek tijdens de reguliere openingstijden van SBK Breda.

Datum: 23-09 t/m 11-11 2023

Feestelijke opening op 23 september om 14:00 uur

Albert Fröling

“Er gaat niets boven ‘s ochtends om 06.00 uur door mijn studio te lopen en ‘Blue and Green’ van Miles Davis (1959) door de ruimte te horen. Het doet me denken aan een periode die altijd een belangrijke invloed heeft gehad op mijn werk. Mijn schilderijen zijn vaak een complexe uiting van mijn gedachten, want zo zijn gedachten ook soms zonder begin en zonder eind”.

In mijn werk experimenteer ik met verschillende soorten verf en is de keuze voor materiaal, kleur als ook de wijze waarop de verf is aangebracht voornamelijk gebaseerd op spontaniteit. Complex maar tegelijkertijd ongedwongen. Ik heb mij met name laten inspireren door ouder abstract werk van mijn vader Herman én het Abstract Expressionisme. Mark Tobey, Joan Mitchell en Jackson Pollock en vele anderen uit deze beweging zijn voor mij een grote inspiratiebron. Het eindresultaat; unieke werken waarin je de invloed van het Abstract Expressionisme terug ziet en tegelijkertijd mijn eigen interpretatie hiervan. Alleen een blanco doek waarop ik mijn intuïtie zijn werk laat doen. Geen beperkingen, regels of grenzen.”

Anouk Veerkamp

“Mijn werk is een toevalligheid aan logisch op elkaar volgende gebeurtenissen. Ik maak emotionele bewegingen op een witte ondergrond zonder dat ik de kijker wijs naar een direct betekenis. Wat ik deel met mensen is het resultaat van een procedé dat mij fascineert. Wat de kijker daarmee doet is waar het proces verder gaat.

In mijn werk leg ik een nostalgische link naar mijn jeugd waarin ik met mijn vader veel foto’s afdrukte. In zijn doka ontdekte ik mijn fascinatie voor ‘het tot stand komen; het zien verschijnen van beeld’. Daar ging het me ook om bij het maken van deze serie. Ik maakte het aan de hand van een eenvoudig procedé. Een ongecontroleerde controle.
Voor de kijker krijgen de op wit geplaatste vormen autonomie. De aflopende werken ogen als een landschap. Je wilt erin verdwalen.Wanneer je naar mijn werk kijkt, zie je altijd een dialoog tussen het esthetische en het overweldigende. Moet kunst mooi zijn of indruk maken?”