SBK Art voucher, art as a present

Danielle van Broekhoven

28/05/2022 - 02/07/2022 @ SBK Breda

In de expositie van Danielle van Broekhoven worden schilderijen en collages getoond die geïnspireerd zijn op de natuur. Door haar intuïtieve werkwijze ontstaan heldere, kleurrijke plekken. Haar werken zijn van 28 mei t/m 2 juli te bekijken op SBK locatie Breda.

Intuïtief maakproces

Tijdens wandelingen in binnen- en buitenland doet van Broekhoven voortdurend indrukken op die geschilderd zouden kunnen worden. Met deze inspiratie in haar hoofd gaat ze een intuïtief maakproces aan. Ze heeft daarbij geen eindresultaat voor ogen, enkel een gevoel van kleuren die ‘willen’ en toetsen die gezet ‘moeten’ worden.

Met vastberadenheid brengt ze haar verf aan op het doek. De kracht van haar werken berust op de wisselwerking tussen haarzelf en het schilderij in wording. Daarbij heeft ze een fascinatie voor rust en energie. Stilstaan en aandacht tegenover toeval en spontaniteit, welke zij ook terugvindt in haar grootste inspiratiebron: de natuur.

Toevalscollages

Tot nu toe kennen we van Broekhoven voornamelijk vanwege haar schilderijen, maar in deze expositie zullen voor het eerst ook een aantal collages te zien zijn! Haar eerste grote collage ontstond eigenlijk per toeval. Het kwam door een schildering op papier die was vastgeplakt aan de ateliervloer, toen ze het werk op wilde rapen liet het niet goed los en scheurde in tweeën.

Dit bracht haar op het idee om haar schilderingen in banen en stukken te scheuren en deze op een andere papieren schildering te plakken. De kunstenaar schildert zo als het ware met stroken en banen op papier. Het is een ander proces, maar het gevoel, de intuïtie en de snelheid die erin zitten hebben sterke raakvlakken met de werkwijze van haar schilderijen.

De collages van divers formaat creëren gelaagdheid en ruimte op het platte vlak. De kleinere collages zijn horizontaal in opbouw en laten die gelaagdheid meer op een ‘coulisse-achtige’ manier zien. Ze doen hierdoor denken aan landschappen. De grote collage daarentegen doet meer denken aan drijvende vormen in een sloot of poel.

In al haar werken toont van Broekhoven je heldere, kleurrijke werelden die niet bestaan, maar je het gevoel geven dat het een fijne plek is om te zijn.

Over de expositie

De expositie is te zien van 28 mei t/m 2 juli op SBK locatie Breda. Er vindt geen opening plaats.