SBK Art voucher, art as a present

City reflections

03/11/2020 - 06/12/2020 @ SBK Amsterdam KNSM

Een echo van verstilde straten, pleinen en grachten. Silhouetten van huizen, auto's en mensen doemen op als een langvervlogen herinnering. De expositie 'Reflections' met fotografie van Thomas Vanoost, Daniel Castonguay en Bas Losekoot is nu te zien bij SBK KNSM.

Bas Losekoot

Bas Losekoot (1979) studeerde Fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, daarna Cinematografie aan de Filmacademie Amsterdam en is recentelijk geslaagd voor een Master ”Photography and Urban Cultures” aan Goldsmiths, University of London. Hij werkt als portret- en documentair fotograaf en heeft zijn liefde voor cinema- en studiowerk op een verrassende manier weten te combineren in zijn straatfotografie. Hij is begaan met kleine sociologische onderwerpen die zichtbaar zijn in het dagelijkse publieke domein.

Thomas Vanoost

Thomas Vanoost, geboren in 1982, is een Belgische kunstenaar die fotografie als medium gebruikt. In 2002 studeerde hij af aan de kunstacademie, terwijl hij ook filosofie en sociologie studeerde. Naast het fotograferen werkte hij tegelijkertijd aan een carrière in de investeringssector.

In 2016 besloot hij zich te wijden aan fotografie nadat hij zich pijnlijk bewust werd van de chaotische wereld waarin we leven. Het resultaat is deze serie ‘visioenen van de dagelijkse chaos’. Zijn werk is sterk beïnvloed door zijn achtergrond in de filosofie en wil onze relatie met de werkelijkheid in twijfel trekken.

Daniel Castonguay

Daniel Castonguay is een straatfotograaf gevestigd in Montreal, Canada.

Wonend in een grote stad, was hij van nature gedreven tot straatfotografie en om het alledaagse leven in zijn eenvoudigste vorm te tonen. Hij volgt niet perse de regels die voor straatfotografie in de pure zin gelden. Doordat hij zijn foto’s bewerkt,  stelt het hem in staat om de nadruk te leggen op de stemming, de sfeer waarin hij verkeerde tijdens het fotograferen. In feite brengt hij zijn straatfotografie naar een fantasieniveau, waardoor hij niet alleen beelden kan laten zien, maar ook zijn gemoedstoestand. Voor hem is fotografie een manier van uitdrukken, net als schrijven of muziek spelen. Het overbrengen van een emotie is de essentie van zijn fotografisch werk en brengt de kijker in een verhaal dat letterlijk alles kan zijn. Meer specifiek, om de kijker te laten reizen in een wereld van mijmering, waarbij alle ruimte aan de verbeelding wordt overgelaten. Zoals Daniel zegt: “Voor mij is straatfotografie meer dan een ‘foto-bedrijf’, straatfotografie maakt deel uit van een doorlopende theatrale schets waarin ik de rol van toeschouwer speel”.