SBK Art voucher, art as a present

Jan van der Pol genomineerd NN Art Award 2024

01/02/2024 - 17/03/2024 @ SBK Amsterdam KNSM

Van 1 februari tot en met 14 april 2024 worden in de gerenommeerde Kunsthal Rotterdam de genomineerde kunstenaars voor de NN Art Award 2024 tentoongesteld. Een van de genomineerden is de kunstenaar Jan van der Pol, die wij al jaren volgen en wiens prachtige werk deel uitmaakt van onze collectie.

Jan van der Pol is gefascineerd door de dynamische interactie tussen onze ogen en ons brein wanneer we beelden waarnemen. Voor zijn creaties laat hij zich inspireren door stedelijke en industriële landschappen, evenals door literatuur en nieuwsbeelden. Soms leidt dit tot figuratieve werken of abstracte stukken met figuratieve elementen. In zijn recentere werk neigt de kunstenaar echter steeds meer naar abstract en quasi-geometrisch werk, gekenmerkt door een veelheid aan kleuren.

Vanaf de jaren tachtig is Van der Pol begonnen met het samenstellen van een soort visueel dagboek, bestaande uit zijn dagelijkse tekeningen en aquarellen. Volgens Van der Pol hebben deze boeken vaak een eigen centraal thema en kunnen ze worden gezien als werken die qua vorm meer lijken op bijvoorbeeld Chinese tekeningen-rollen. Deze zijn niet in één oogopslag te overzien, maar door aan de ene kant uit te rollen en aan de andere kant op te rollen, onthullen ze geleidelijk een klein stukje. Kijkers stellen in hun hoofd het geheel samen.

De 74-jarige kunstenaar is opgeleid aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Als je geïnteresseerd bent in het werk van Jan van der Pol, kun je van 1 februari tot en met 17 maart zijn werk bekijken in onze vestiging aan de KNSM-laan. Je hebt ook de mogelijkheid om direct een werk te reserveren.